Staffan Braw, Lokala Hjälpen tackade alla partners som gjort Haute Cuisine möjligt.

Pengaklirr till välgörenhet när lokala kockar bjöd in till exklusiv finmiddag

Västerås största välgörenhetsgala Haute Cuisine 2025, på The Steam Hotel, blev en succé som drog in fantastiska 441 000 kronor som nu oavkortat går vidare till nio olika lokala välgörenhetsorganisationer, organisationer som kvällens gäster själva fick fördela pengarna emellan.

Publicerad

När Staffan Braw från Lokala Hjälpen drog igång projektet med att samla sex av Västerås lokala restauranger, deras kökschefer och andra aktörer och företag, för att göra en stor insamlingsmiddag var intresset stort.

– Frågan var om man överhuvudtaget skulle kunna hålla en avsmakningsmenynivå med sex rätter från lika många restauranger för över 150 gäster – nu vet jag, och mitt svar är: Ja!

Han säger att det blev ”helt sjukt”.

Full aktivitet i köket där de olika restaurangerna lade fullt fokus på både mat och dryck.

– Vi hade höga förväntningar och de överträffades verkligen. För det första så är vi stolta över att kunna få ihop så många restauranger och företag som tillsammans kan leverera en sådan underbar middag. Västerås fantastiska restauranger och de andra aktörerna gör det verkligen tillsammans och vi har inte hör en enda gäst som inte var nöjd.

Mingel innan middagen.

Kvällen inleddes med en välkomstdrink och mingel följt av att Staffan Braw och Niclas Wahlström, executive chef på Steam Hotel, välkomnade gästerna.

– Under kvällen så presenterades de deltagande restaurangerna och de berättade om varje rätt som skulle serveras. Amanda Gahm och Gia Stockhaus från Lokala Hjälpen berättade om vår verksamhet och om mottagarna av kvällens insamlade pengar, berättar han. 

Staffan säger att engagemanget och den tid som restauranger och företag har lagt ned var väldigt stort.

– Större än jag kunde tro i förväg, och det var väl tur det, skrattar han. Men alla har varit så otroligt ambitiösa och generösa. Det blev ju så fantastiskt bra, rätt efter rätt. Kvällen överträffade absolut våra högt ställda förväntningar. 

Restaurangerna, Martin&Servera som stod för alla råvarorna och vår ”dirigent” Niclas Wahsltröm, som inte bara koordinerade menyn utan också ”köket och alla serveringar” under kvällen, kan inte nog hyllas. 

Adam & Oliver: MISOSOPPA ”HAUTE CUISINE 2025”

Ingredienser: Silverlök, grädde, kombu, Kalixlöjrom och vinterprimörer från Västmanland.

Vin: Sankt Anna Pur Mineral Riesling, Pfalz, Tyskland (55361)

Alkoholfritt: Sparkling Tea by Pettersson&Munthe, Gotland, Sverige (1901)

Frank: SOJAGRAVAD RYGGBIFF FRÅN SRB

Ingredienser: Tunt skuren ryggbiff, citrongräsemulsion, mini shiitake-inkok med rosenkvitten, majrova, puffat ris, senapskrasse och svensk soja.

Vin: Sankt Anna Pur Mineral Riesling, Pfalz, Tyskland (55361)

Alkoholfritt: Sparkling Tea by Pettersson&Munthe, Gotland, Sverige (1901)

Marcel P: STEAK TARTARE FORESTIER

Marcel P:s bidrag Steak tartare Forestier.

Ingredienser: Tartar på älg från lokala skogar, rökt hälldestadssvamp, picklad rödbetskräm, flarn som toppats med dragonmajonnäs, glaserad gulbeta, svarvad friterad beta och granskott. Signed by Marcel P.

Vin: Patriarche Bourgogne Pinot Noir 2022, Frankrike (71838)

The Chamberlin Grill: HÄNGMÖRAD RYGGBIFF FRÅN TRAKTEN

Ingredienser: Pommes Anna med Bredsjö Hård, svarta vinbär från Färna, morot från Kolmilan, enskott- och dragonemulsion och oxsvanssky med vild timjan.

Vin: Château Grimont Cadillac Côtes de Bordeaux, Frankrike (59614) 

Bread & Sweets by Jennie: EN HOMAGE TILL VINNARTÅRTAN 2007

En homage till Bread & Sweets by Jennies Vinnartårta 2007. Rabarber, citrus, brynt smör och rostad vit choklad.

Ingredienser: Rabarber, citrus, brynt smör och rostad vit choklad.

Vin: Hannes Sabathi Riesling Beerenauslese, Südsteiermark,Österrike (74791) 

Alkoholfritt: Bramleys Bratten Söt, Lidköping, Sverigelkoholfritt: Färna Odlingar Svarta Vinbär, Färna, SverigeAlkoholfritt: Bergskär Lingon & Äpple, Norsjö, Sverige (11965)

Innan: Amuse-Bouche

 

Powered by Labrador CMS