5 C på Irstaskolan vann Lilla Tranströmerpriset läsåret 2023/2024.

Premiär för Lilla Tranströmerpriset under Västerås litteraturfestival

Den 12 oktober firas vinnaren av Tranströmerpriset och för första gången utdelas även Lilla Tranströmerpriset till en skolklass i Västerås kommun.

Publicerad

Nästa helg är det dags för Västerås litteraturfestival och i samband med det delas Tranströmerpriset ut på Västerås huvudbibliotek lördagen den 12 oktober. 

Tranströmerpriset instiftades av Västerås stad 1997 för att hedra poeten Tomas Tranströmer som var bosatt i Västerås mellan åren 1965–2000. Priset delas ut vartannat år och prissumman är 200 000 kronor. Årets pristagare är islänningen Gyrðir Elíasson, poet, författare, översättare och bildkonstnär.

I samband med festivalen kommer det nyinstiftade Lilla Tranströmerpriset att delas ut. Under sitt besök i Sverige kommer Gyrðir Elíasson att besöka klassen som får Lilla Tranströmerpriset 2024. Fredagen den 11 oktober, klockan 10.00, besöker Gyrðir Elíasson den vinnande klassen. Gyrðir medverkar även i ett författarsamtal på Västerås stadsbibliotek i Tranströmerrummet klockan 14.00 tillsammans med John Swedenmark, översättare och medlem i juryn för Tranströmerpriset.

På lördagen sker prisutdelningen klockan 14–15, med komikern, författaren, programledaren, språkhistorikern och Tranströmerkännaren Fredrik Lindström som ciceron. Priset delas ut av kulturnämndens ordförande, Ann-Louise Molin Östling (S). Nyinstiftade Lilla Tranströmerpriset delas ut av Robert Klåvus, skrivpedagog och Jenny Rosengren, avdelningschef på Västerås huvudbibliotek,

Lilla Tranströmerpriset instiftades läsåret 2023/2024 med målet att lyfta fram poesins magi och kraft och att ge elever möjlighet att prova på att skriva Haikudikter. Alla deltagande klasser får besök av skrivpedagog Robert Klåvus och syftet är att lyfta fram Tomas Tranströmers diktning för skolungdomar. Inbjudna att delta är årskurs fem i Västerås kommunala grundskolor. Den vinnande klassens dikt kommer att graveras in i en gatsten utanför Västerås huvudbibliotek på Tranströmerplatsen. En mindre summa ges även till klassen för ett gemensamt ändamål.

Första klassen som får Lilla Tranströmerpriset är dåvarande klass 5 C på Irstaskolan, för den här haikun:

Noterna spelas 

i takter med regnet i 

höstens eget hus.

Flera av de deltagande klassernas dikter kommer att finnas i en utställning på Västerås huvudbibliotek under oktober månad.

Powered by Labrador CMS