Råbys framgångssaga firades med tårtkalas
Sedan 2018 har Västerås stad kraftsamlat kring devisen ”Ett tryggt Råby där barnen klarar skolan” genom ett nära samarbete mellan kommun, civilsamhälle, fastighetsägare och näringsliv. Då satsningen har varit gynnsam i flera avseenden bjöd Västerås stad in till tårtkalas för att fira framgångarna.
På alla hjärtans dag bjöd Västerås stad in till ett hjärtligt firande på Råby. Lenny Hallgren, direktör för Kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen inledde firandet med att berätta om projektet ”Ett tryggt Råby där barnen klarar skolan” som påbörjades 2018.
Fem år senare kan man stoltsera med flera mätbara resultat efter det gemensamma arbetet:
• Rapporter om otrygghetsskapande samlingar har minskat från 232 rapporter 2019 till 147 rapporter 2022.
• Bibliotekets utlån till både vuxna och barn har ökat markant från 2017 – 2022.
• Förtidsröstningen på Råby ökade med 64% (från 1435 personer 2018 till 2363 personer 2022 = en ökning på 928 personer).
På plats under firandet var bland annat Vicki Skure-Eriksson (C), ordföranden för nämnden för idrott, fritid och förebyggande, och kulturnämndens ordförande Ann-Louise Molin Östling (S).
– Det känns jätteroligt att göra det här idag. Jag har varit med hela resan från när det var problem med mycket häng på Råby, när vi inte visste om vi hade råd att behålla hallen och när Råbykooperativet tvingades lägga ner under pandemin. Att se att de satsningar som gjorts har fått effekt och hur man har hittat nya samverkansmöjligheter är underbart, säger Vicki Skure-Eriksson.
Vilken roll har ni som politiker i den här lyckade satsningen?
– Vi i NIFF ansvarar för bland annat familjecentrum, öppna förskolan och fritidsgård, samt att vi har anställt trygghetssamordnare. Just trygghetssamordnare tror jag var en av nycklarna till att det här blev så bra. Att man har en person på plats som kan samordna alla verksamheter som finns på ett väldigt bra sätt, säger Vicki Skure-Eriksson.
– Jag är ny som kulturnämndens ordförande men har en bakgrund som ordförande för individ- och familjenämnden, och med erfarenheten därifrån ser jag att det är precis det här vi behöver göra. Råby kan bli en föregångare för de andra stadsdelarna i Västerås. Vi måste samverka med varandra, civilsamhället och allt runt omkring, säger Ann-Louise Molin Östling.
2019 påbörjade biblioteket ett riktat arbete med fokus på att förbättra arbetsmiljö, bemötande och förstärkt samverkan med verksamheterna i gallerian. Under hösten 2021 nystartades cafét efter pandemin och en trygghetssamordnare anställdes.
Stöttar varandra
Framgångarna har möjliggjorts av det goda samarbetet mellan de olika verksamheterna på Råby.
– Aktiviteterna avstannar aldrig på Råby, vi stöttar upp varandra och löser det tillsammans, oavsett om det är någon som behöver en plats att vara på eller bara lite hjälp och stöttning, säger Peter Emilsson, avdelningschef på Västerås stadsbibliotek.
– Vi har olika uppdrag inom Västerås stad och arbetar på olika sätt, men har exakt samma mål, ett tryggt Råby där alla barnen klarar skolan. Sedan bidrar vi på olika sätt till det, säger Leylan Mala Said, trygghetssamordnare på Råby.
Hur känns det att fira framgångarna idag?
– Det känns jättekul. Jag har varit här sedan 2019 och ser en enorm förändring, det är fantastiskt, säger Peter Emilsson.
– Mycket gott har skett och mer kommer att ske, det här är bara början. Och det hade aldrig funkat utan samarbetet mellan alla parter och civilsamhället. Det är alla för en och alla för Råby, avslutar Leylan med ett leende.