Höstens intåg på Västerås bomarknad ökar utbudet till rekordnivåer.

Rekordstort utbud av bostäder i Västerås: "Ökat kraftigt senaste månaderna"

Under de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i Västerås stigit med hela 4,1 procent samtidigt som villapriserna haft en marginell prisminskning på 0,1 procent.

Publicerad

Medelpriset för en bostadsrätt under perioden har varit 1 782 000 kronor vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 24 691 kronor. Medelpriset för en villa under samma period var 4 084 000 kronor vilket ger ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 30 945 kronor.Sett över de senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit med 2,5 procent och villapriserna med 4,3. 

– Bostadsmarknaden har sakta men säkert börjat återhämta sig under året. Det är en helt annan optimism och aktivitet på både köpar- och säljarsidan idag, jämfört med för ett år sedan. Samtidigt finns det flera orosmoln på himlen, inte minst det osäkra geopolitiska läget i delar av världen, vilket snabbt skulle kunna ändra förutsättningarna och den positiva spiral som påbörjats i och med den allt lägre inflationen och den senaste tidens räntesänkningar, säger Tomas Widerlöv, grundare mäklarfirman Widerlöv och VD Widerlöv Franchise

Utbudet av bostadsrätter i Västerås ökade från strax under 600 till cirka 650 från augusti till september. Också utbudet av villor i Västerås ökade något från augusti till september, från 270 till 290. Även om utbudet säsongsvarierar och brukar vara högt den här tiden på året så är det totala utbudet just nu rekordhögt.

— I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina och de konsekvenser den haft på världsekonomin bromsade bostadsmarknaden in kraftigt under en lång period, vilket i förlängningen skapat ett stort uppdämt flyttbehov. Vi bedömer att de redan genomförda i kombination med de kommande räntesänkningarna som aviserats kommer att göra att fler människor kommer att både vilja och kunna genomföra de boendeförändringar de önskar, säger Tomas Widerlöv

De genomsnittliga försäljningstiderna ökade något i september för både bostadsrätterna och villorna jämfört med augusti och även i jämförelse med september föregående år.

För bostadsrätterna ökade andelen prissänkta lägenheter från 16 procent i augusti till 20 i september samtidigt som den så kallade budpremien legat stabilt mellan 0 och 2,6 procent under året, vilket dock är något lägre än under samma period föregående år.

Även för villorna ökade andelen prissänkta bostäder under september, från 15 till 19 procent. Budpremien för villorna i Västerås har hittills under året varierat mellan 0 till 3,5 procent, vilket kan jämföras med föregående år då den i genomsnitt var negativ.

– Västeråsmarknaden har fått ett kraftigt ökat utbud de senaste månaderna. Att försäljningstiderna då ökar något är helt normalt. Likaså att vissa säljare behöver justera ned sina priser något. Vi upplever att efterfrågan är stabil och att fler personer bokar in sig till visning, vilket i sin tur leder till fler budgivare, säger Patrik Demir, franchisetagare och kontorschef Widerlöv Västerås.

Powered by Labrador CMS