
Restaurangskolan tar över värdshuset: ”Alla är välkomna”
Söker man en utbildning som ofta leder till arbete kan Tranellska gymnasiets utbildning Restaurang och livsmedel vara ett bra alternativ. På utbildningen varvas teoretiskt- och praktiskt arbete, bland annat så får eleverna jobba i skolans restauranger.
Hädanefter kommer Tranellska förutom att driva restaurangen på Sjöhagsvägen även att driva den etablerade restaurangen Wärdshuset Jakobshöjden på Jakobshöjdens +55 boende. Restaurangen invigdes den 12 januari och kommer då att ta namnet Restaurang Jacob.
Marcus Hallgren, rektor på Tranellska gymnasiet, berättar att anledningen till att man skaffat ännu en restaurang är att antalet elever på skolan gått från 160 elever 2021 till 220 stycken nu och att prognosen för läsåret 24-25 är 230-235 elever.
– Vi växer så det knakar. Det är kul att vi växer men vi växer även ur de yrkesmässiga delarna av lokalerna, de räcker inte till, vilket var anledningen till att jag började titta efter en lösning som kunde bli aktuell. Vi behövde ett kök till helt enkelt.
Han säger att det känns jättebra att få den här möjligheten.
– Vi har stora kockklasser som nu kommer att få jobba i mindre grupper och få mer lärartid.
Kravet från Skolverket är att vi ska ge en branschinriktad utbildning och då laga mat åt andra än oss själva, vilket vi nu kommer att uppfylla ännu bättre än tidigare. Eleverna kommer också att få mer tid mot gäst, vilket är den väg som de ska gå.

Mer eller mindre hela skolan kommer periodvis att ha sin undervisning i den nya restaurangen.
– Så det är inte enbart för några elever, alla ska känna sig inkluderade och få chansen att vara där. Det ska vara lite som på riktigt, men under kontrollerade former och med lärare.
I första hand kommer restaurangen att vända sig till husets boende, men andra gäster är välkomna i mån av plats.
– Många har bott där länge och för dem är det viktigt med en social gemenskap, men vi kommer att ha öppet även för andra som tittar in. För oss är inte målet att tjäna pengar utan vi söker teckning för våra utgifter, säger Marcus Hallgren.
Vällagad mat
Maten kommer att lagas med bra råvaror och från grunden.
– Vi jobbar sällan med hel- eller halvfabrikat utan det kommer att serveras mat lagad av riktigt bra grundråvaror.
Menyn kommer att fokusera på husmanskost och de som bor i huset ska känna igen maten. Men den kan se lite annorlunda ut.
– Om man blundar ska man känna smakerna och kanske komma ihåg barndomen, men den kan komma att serveras i en modernare tappning.
Marcus Hallgren säger att i stort sett alla elever som genomför utbildningen med godkänt resultat och visat intresse kommer att få jobb.
– Tittar vi till exempel på våra elever i årskurs tre så har väldigt många redan jobb. Det finns oerhört goda jobbmöjligheter och vi, tillsammans med branschen, försöker alltid ställa om med nya tankegångar och utbildningar. I höst startar vi till exempel en kortare serveringsutbildning tillsammans med Vuxenutbildningscentrum eftersom det inom branschen efterfrågas bra serveringspersonal.