Så gör bergrummet skillnad för Västerås i vinter: "Vi har redan haft nytta av det"
Kyla, vinter och minusgrader. Det är i de lägena som det nyinvigda bergrummet gör skillnad för Mälarenergi och Västerås.
– Vi har redan haft nytta av det vid flera tillfällen, säger Jörgen Engström, produktionschef på Kraftvärmeverket, i ett pressmeddelande från Mälarenergi.
Världens största energilager för värme finns i Västerås och invigdes den 12 september i år, i närvaro av H.M. Konungen.
Bergrummet, som tidigare var ett gammalt underjordiskt oljelager från kalla kriget, har konverterats till vad som närmast kan liknas vid en jättelik, underjordisk termos fylld med 300 000 kubikmeter vatten.
– Här kan vi ladda upp och lagra 13 GWh fjärrvärme, som sedan kan användas kalla dagar. I och med det, kan Kraftvärmeverket bibehålla en hög elproduktion även när det är kallt, säger Jörgen Engström.
Vid riktigt kalla temperaturer med stort behov av värme, har Kraftvärmeverket tidigare behövt styra om produktionen så att fjärrvärmen prioriterats på bekostnad av elproduktionen.
Redan nu märks fördelarna med bergrummet, konstaterar Jörgen Engström. Bland annat har Mälarenergi kunnat skjuta upp starten av panna 7 med cirka fyra veckor inför vintern, vilket innebär minskade utsläpp från Kraftvärmeverket – och minskade kostnader.
– Vi har också kunnat hålla uppe elproduktionen några dagar när det var brist på elmarknaden samtidigt som det var kallt, säger Jörgen Engström.
Bergrummet har även kunnat utnyttjas i samband med en kortare avvikelse i produktionen. Tack vare energilagret, behövde Mälarenergi inte starta en reservanläggning.
– Nu i vecka 50, där prognosen ser ut att rymma några dagar med mildare väder, kommer vi både kunna ladda bergrummet och hålla uppe elproduktionen. Så trots att energilagret inte varit igång särskilt länge, har den här hållbarhetsinvesteringen redan gjort skillnad i skarpa lägen. Det känns väldigt bra.