Vill rädda folkfesten. Fredrik Munkvold är initiativtagare till bildandet av föreningen Varos Cruising och hoppas därigenom att cruisingen, folkfesten och den familjära communityn runt Summer Meet kan leva kvar.

Så vill han rädda folkfesten under Summer Meet: ”Brinner för föreningsliv och engagemang”  

Kan en ideell förening bli räddningen för Summer Meet-cruisingen? Det hoppas i alla fall Fredrik Munkvold, initiativtagare till Varos Cruising. ”Någonting måste göras åt det vakuum som just nu råder i Västerås”, säger han.

Publicerad Senast uppdaterad

Diskussionsvågorna har gått höga i samband med årets upplaga av Summer Meet och den uteblivna finbils- och spontancruisingen.

Medan vissa tycker att beslutet var helt riktigt finns det andra som vädrat sitt missnöje och bland annat startat en namninsamling för att ha kvar cruisingen.

En som följt den högoktaniga debatten är örebroaren Fredrik Munkvold. Han har besökt närmare 20 Summer Meet/Power Meet genom åren.

I år blev det Lidköping istället.

– Men det var mer av logistiska skäl då vi hade husvagnen söderut. Just i år upplevde jag en så enorm storm av frustration i sociala medier och tidningar så jag tyckte det var på tiden att göra något.

Han har därför tagit initiativet till att bilda föreningen Varos Cruising som om allt går som det ska ser dagens ljus efter sommaren – och till nästa år kan bli den aktör som arrangerar cruisingen under Summer Meet.

– ”Spontancruisingen” i Västerås har genom alla år varit en fantastisk folkfest som inte går att beskriva. Den har varit som en egen organsism där det kommer folk från hela Europa och bygger en community som varit något unikt för just Västerås. Det handlar om så mycket mer än att bara cirkulera i en bil.

Arbetet med att bilda en ideell förening är i full gång. 

– Kontakt är redan tagen med Klas Brink (Summer Meet-arrangören), ansvariga tjänstepersoner på Västerås stad, ett par av de närliggande bilklubbarna samt en liten skara eldsjälar, berättar Fredrik Munkvold, och tillägger:

– Men jag ser mig inte som en cruising-amiral. Jag brinner för föreningslivet och att engagera folk och göra detta möjligt. 

Han tycker att många missuppfattat Västerås stads roll och engagemang kring cruisingen.

– Kommunen visade tidigt i våras en positiv attityd och budgeterade för cruisingen, men kan inte stå som arrangör. Jag är positiv inför föreningens samverkan med kommunen så att arrangemanget kan leva vidare.

Förra veckan berättade Västerås Tidning om att bilklubben Teddyboys fick frågan om att arrangera cruisingen – men tackade nej på grund av den ekonomiska risken.

– Och det är heller inte bilklubbarna som ska arrangera och ta den risken. De saknar egna resurser att driva detta arrangemang, vilket jag har full respekt och förståelse för. 

Däremot är deras representation viktig, understryker han.

– De fyller en väldigt viktig funktion med sin erfarenhet och blir ett slags rådgivande representanter till den som arrangerar cruisingen. 

Det Munkvold istället menar är nyckeln till framgång är just en ideell förening. 

– Då finns bland annat möjligheten att söka flera bidrag samt skaffa andra sponsorer som inte är intresserade att sponsra enskilda näringsidkare.

Tror du att det kan bli verklighet?

– Jag är övertygad att det här är görbart. Jag tycker att det finns en nyanserad bild av allt som ger hopp. Nu får det visa sig om folk bara tycker eller om de också vill engagera sig.

En Facebookgrupp för Varos Cruising är startad liksom en webbsida dit de intresserade kan vända sig för mer information, engagemang och fortlöpande uppdateringar.

– Men nu tänker jag ta semester några veckor och återupptar arbetet i början av september.

Powered by Labrador CMS