Susanne Unger är utvecklingsledare för folkhälsa inom region Västmanland

Samhällets kostnad för alkohol är större än vinsten

Många förknippar alkohol med fest och glädje men drickandet orsakar också problem som kostar samhället miljarder varje år, bara för Västmanland.

Publicerad

Susanne Unger är utvecklingsledare för folkhälsa inom region Västmanland. En av de faktorer som leder till sämre hälsa i länet är alkoholen.

– Alkohol förknippas ofta med fest och glädje så det finns en vinst för individen. Men jämfört med kostnaden så är kostnaden mycket högre i ett samhällsperspektiv, säger Susanne Unger.

Den senaste tillgängliga statistiken på länsnivå är en rapport framtagen av utredningsföretaget Ramboll på uppdrag av Systembolaget. Rapporten visar att de totala kostnaderna uppgick till 3 010 miljoner kronor, alltså mer än 3 miljarder, år 2017. Nyttorna uppgick samma år till 168 miljoner kronor.

Dör i förtid av drickandet

En stor kostnad är produktionsbortfall, vilket innebär att människor jobbar mindre eller sämre på grund av att de dricker alkohol. Det handlar bland annat om att människor är sjukskrivna och dör i förtid på grund av sitt drickande. Men det handlar också om att människor presterar sämre om de går bakfulla till jobbet.

– Då finns det olika risker om man inte är uppmärksam, beroende på vad man jobbar med, säger Susanne Unger.

En annan kostnad är vård och behandling. Vanliga skador och sjukdomar är hjärt- och kärlsjukdomar, leverskador, psykisk ohälsa och alkoholberoende.

– Det är också kopplat till cancer. Kunskapen är ganska låg om att alkohol ökar risken för cancer. Det är ett cancerframkallande ämne, säger Susanne Unger.

Samhällsfara? Enligt Region Västmanland är samhällskostnaderna för alkohol betydligt högre än vad vinsterna är.

Det finns också ett tydligt samband mellan alkohol och brottslighet, vilket så klart innebär kostnader för samhället.

– Det finns en väldigt stor koppling mellan alkohol och misshandel. Framförallt gärningsmännen är påverkade men även brottsoffren. Det gäller också ungdomsvåld och sexuellt våld, säger Susanne Unger.

Vissa brott har en direkt koppling till alkoholen så som rattfylleri, smuggling och langning.

En annan kostnad är mer indirekt och handlar om människors lidande eller smärta som uppstår av sin egen eller en närståendes konsumtion av alkohol.

– Det är också ledsamt att tänka på de barn som drabbas och är otrygga. Barn har rätt till trygghet. Det är viktigt att inte glömma dem, säger Susanne Unger.

Powered by Labrador CMS