Sommarrapporten: Anundshög lever upp – guidningar och järnåldersliv 

★ TISDAG 2 JULI • Vädret: Eventuellt någon regnskur

Publicerad

God morgon Västerås! 

Så blir vädret enligt SMHI: Gråmulen start på dagen. Det fortsätter att vara halvklart till mulet, möjligen med någon regnskur senare under dagen. Dagstemperatur 17–21 grader. 

Guiden – det händer denna vecka och framåt i Västerås:

Här kan ni läsa om våra kostnadsfria sommarlovstips.

Guidad tur inom Anundshögsområdet

Plats: Anundshög

Tid: Hela sommaren måndag–söndag klockan 11.00 samt 14.00 måndag, onsdag–fredag och söndag

Vad: Följ med arkeologer på visning av ett av Sveriges mäktigaste forntidsområden. Visningen tar cirka 45 minuter. Onsdagar och söndagar kl 14 fortsätter turen upp på Badelundaåsen, förbi spännande gravfält till en stenlabyrint. Turlängd ca 1,5 timme. Biljett behöver bokas innan turen startar, se www.tickster.se 

Järnåldersliv

Plats: Anundshög

Tid: Alla dagar 10.00–16.00 till och med 11 augusti

Vad: Även denna sommar går det att pröva på hur järnålderns människor levde – på riktigt. Här kan besökare i alla åldrar pröva på hantverk, lära sig om runor och testa spel och lekar från vikingatiden tillsammans med värdar. Gratis.

Mc- och cykelmuseum

Plats: MC Collection och cykelmuseum, Tidö slott

Tid: Tisdag–söndag 10.00–17.00 under sommaren 

Vad: Just nu visas en utställning om Sveriges idag globalt mest kända, kreativa och framgångsrika motorcykeldesigner, Ola Stenegärd. I Stenstallet finns även Tidö Slott Cykelmuseum, en cykelhistorisk kavalkad från tidiga velocipeder av trä fram till moderna specialcyklar av plast och aluminium. 

Motorträff

Plats: Tidö Slott/Mc Collection

Tid: Onsdagar 16.00–20.00, till och med augusti

Vad: De populära motorträffarna på onsdagar fortsätter ute vid Tidö slott. Kom på din mc, moped, cykel eller i din sportbil, glidarbil, traktor eller vad som helst på hjul. Team Tidö ”Race4Health” ställer ut några av sina bilar i museet. Trampbilsgaraget är öppet för de minsta. 

Guidningar Anundshög

Plats: Anundshög

Tid: 18.00, varje onsdag under sommaren 

Vad: Badelunda hembygdsförening anordnar guidningar på Anundshög varje onsdag under hela sommaren. Både en kort och lång tur erbjuds. Anmälan per mejl senast 24 timmar innan utsatt tid till: wallenbengt@gmail.com eller mikael.eklund@gmail.com. För priser och övrig info se www.badelunda.se

Guidad tur: Djäkneberget

Plats: Samling vid Sam Lidmanstatyn vid den sydöstra ingången till parken.

Tid: Onsdag 3 juli klockan 18.30 

Vad: Ciceronen Lennart Klaar berättar bland annat om Djäknebergets färgstarke omskapare Sam Lidman, parkens tillkomst och händelser från förr och nu. Guidningen tar cirka 70 minuter och är gratis.

Summer Meet

Plats: Johannisbergs flygfält och Sjöhagsvägen

Tid: Torsdag 4 juli–lördag 6 juli 

Vad: Det kommer att bli bilbedömningar under fredagen och lördagen i flera klasser. Dessutom som vanligt ett stort swapmeet med säljare som representerar bilintresse och kulturen kring detta, mat och musik i Strip Bar, tävlingen Best carsound (motorljud), modevisning och populära Pinup contest. Öppettider: torsdag 10.00–18.00, fredag 8.00–18.00, lördag 8.00–17.00. Mer info på hemsidan vasterassummermeet.se

Varos Cruising under Summer Meet

Plats: Sjöhagsvägen mm

Tid: Från torsdag 17.00 fram till lördag 

Vad: I samband med bilutställningen Summer Meet på Johannisberg arrangerar föreningen en folkfest för västeråsare samt tillresta bilentusiaster i form av cruising. På fredagen klockan 17.00–19.00 är det nypremiär för populära Finbilscruisingen. 

Doug Seegers

Plats: Västerås Officersmäss

Tid: Torsdag 4 juli 18.00 (på scen cirka 20.00)

Vad: Doug Seegers har tidigare gästat Officersmässen med sitt band. Denna gång blir det en exklusiv spelning endast med Doug, en mick och en gitarr. 

Par-SM i discgolf 

Plats: Hässlö discgolfbana

Tid: Lördag–söndag 6–7 juli från 7.00 båda dagarna

Vad: Sverigeeliten kommer till Västerås och Hässlö för att göra upp om SM-medaljer i tre klasser. Intresset är stort, maximalt startfält och flera hemmahopp från arrangerande Västerås DGC.

Utställning: Förskjutningar

Plats: Västerås konstmuseum

Tid: Under öppettiderna fram till 26 augusti.

Vad: Martha Ossowska Persson och Ylva Carlgren tillhör samma konstnärsgeneration. De rör sig inom skilda tematiska kretsar, arbetar med olika uttryck och utstrålar olika energier. Verken i utställningen är laddade med en spänd närvaro. 

Utställning: Fokus på Akvarell – verk ur Samlingen

Plats: Västerås konstmuseum

Tid: Under öppettiderna fram till 26 augusti.

Vad: Akvarellen har en lätthet och spontanitet som få andra medier har. Här finns verk med det lätta, ljusa och spontana, och andra verk med det djupsinniga och dunkla.

Utställningar

Plats: Galleri Himmelriket, Tidö slott

Tid: Lördag–söndag 12.00–16.00 under juli 

Vad: Konstnärerna Annette Segerberg och Cina Autio ställer ut. Under hela juli så är det även en utställning i galleriet med keramik av Catarina Kanesäter, plåt/koppar-skulpturer av Paul Elgström och skulpturala verk i konstglas/raku samt akvarell av Marie Hektor. Även öppet i Himmelrikets trädgård med konst att upptäcka bland blommor och fågelkvitter. Man kan som besökare även ta med sig sin egen picknick korg och njuta av den i Himmelrikets trädgård. 

Powered by Labrador CMS