Starka protester för att bevara brandstationen i Skultuna
Skultunabor protesterar när politikerna vill stänga ortens brandstation.
Brandstationen i Skultuna är en deltidsstation, vilket innebär att personalen har beredskap hemma eller på sin ordinarie arbetsplats och tar sig till stationen vid larm. Nu föreslår politikerna att stationen i Skultuna ska stängas och ersättas av en ensam så kallad insatsperson som kan rycka ut till bränder och olyckor.
Brandstationen ingår i organisationen Räddningstjänsten Mälardalen som är ett samarbete mellan sex olika kommuner i länet. Ordförande för räddningstjänsten är Anna Grön (S).
– Vi har inte dålig ekonomi men den är ganska skraltig. Det händer saker. Vi behöver nya bilar. Då måste man effektivisera, säger Anna Grön.
Hon vill understryka att räddningstjänsten är gemensam för sex olika kommuner och att det inte bara är en Västeråsfråga.
Boende i Skultuna har en annan syn på saken. Många kritiska röster har hörts på de informationsmöten som har hållits om nedläggningsförslaget. Lennart Rönnqvist är en.
– Låt inga klåfingriga politiker lägga ner en fungerande deltidsbrandkår. Deras insats är otroligt viktig för att förhindra och begränsa ett förlopp av en olycka eller en brand, säger Lennart Rönnqvist.
Längre utryckningstid
Skultunabor har skrivit på ett upprop mot en nedläggning. När Västerås Tidning träffar Lennart Rönnqvist är det minst 1 785 personer som har skrivit på.
Skultunabon Samuel Lässman tycker att informationen har kommit ut till allmänheten sent.
– Det kändes nästan som att beslutet redan var taget och att det var ett informationsmöte om nedläggning, säger han.
Jonas Johanson, deltidsbrandman, menar att en nedläggning skulle leda till sämre säkerhet i Skultuna.
– Blir vi av med den här i Skultuna blir ju utryckningstiden längre. Då handlar det ju inte om att rädda liv och egendom, då får vi inrikta oss på eftersläckning. Liv och egendom kommer sättas på spel om det här förslaget drivs igenom, säger Jonas Johanson.
Anna Grön, känner en viss förståelse för protesterna samtidigt som hon känner ett ansvar för räddningstjänstens ekonomi.
– Jag har respekt för den typen av känslor. Vi har haft två möten. Vi har gjort konsekvensanalyser. Det är svårt att kommunicera, säger hon.
Den 13 november ska den politiska direktionen ta ett beslut gällande förslaget om nedläggning.