Söker svar. Kent Svanström och Skultuna Hembygdsförening vill veta vad som blev av statyn som stod utanför Skultunagården.

Statyn försvann – nu söker boende i Skultuna svar via Västerås Tidning

I två år har Skultuna Hembygdsförening undersökt vad som blev av en staty som stod placerad vid en fontän utanför Skultunagården. ”Den är troligtvis värdefull”

Publicerad

Efter att ha sökt i arkiv, hört sig omkring med invånare i Skultuna och eftersökt information om statyns öde vänder sig Skultuna Hembygdsförening till Västerås Tidning i hopp om att få in mer information.

– Jag kommer ihåg första gången jag såg statyn, det var den 17 november 1956. Jag och min pappa var här på Skultunagården och åt medan min mamma var inne på BB och födde min lillebror, säger Kent Svanström som var den som tog upp mysteriet för två år sedan.

Han förklarar att till en början var det få som ens mindes statyn och fontänen.

– Jag tog upp det med hembygdsföreningen att det en gång har varit en bassäng och staty här och flera personer trodde mig inte. Sedan hittade vi bilder men ingen information om vad som blev av statyn.

Kent har en teori om att statyn utanför Skultunagården var skapad av samma konstnär som ligger bakom statyn Tummelisa och Grodkungen som är gjuten i Skultuna utanför det gamla huvudkontoret på Östra Verken, nämligen Karl Hultström. Tummelisa och Grodkungen invigdes 1949 och bilderna Kent och hans vänner har hittat på statyn utanför Skultunagården tros vara tagna i slutet av 1950-talet eller början på 60-talet.

– Den är troligtvis gjord av brons och är väldigt värdefull.

Bildbevis. Fotot visar bassängen och statyn utanför Skultunagården.

Har ni någon aning om när statyn kan ha försvunnit?

– Det är det som är svårt, jag skulle tippa på 70-talet någon gång när trädgården renoverades igen.

Nu hoppas Kent och Skultuna Hembygdsförening på att få in nya uppslag om vad som blev av statyn.

– Jag hoppas att någon har sett den och kan fylla i luckorna kring vad som har hänt. Sen vore det väldigt kul att få se den om det är någon som har statyn i sin ägo.

Powered by Labrador CMS