Karl-Erik Calderon som är ingenjör på Västerås stad och har ansvar för markvärmen.

Stor elbesparing på markvärmen i Västerås

Västerås stad har sparat 149 megawatttimmar el på att senarelägga starten av markvärmen. Genom engagemang och kunskap hos personalen har Teknik- och fastighetsförvaltningen lyckats skjuta fram starten av markvärmen med 34 dygn. Det skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

Publicerad

Den normala rutinen är att markvärmen är i drift från den 15 oktober till 15 april. Att senarelägga starten är en avvägning som kräver kunnande och precision då det finns risk att systemet fryser sönder om man väntar för länge.

Det är fjärrvärme som värmer vattnet i markvärmeledningarna, drygt en tredjedel är returvärme som redan har värmt husen och är på väg tillbaka till kraftvärmeverket. Man tar alltså vara på den värme som finns kvar i systemet för att värma gatorna. Det är enbart cirkulationspumparna som pumpar runt vattnet i rörsystemet som går på el.

– Ett normalt år är inte elförbrukningen det som vi har huvudfokus på eftersom det är en relativt liten del, men med anledning av det ansträngda läget på energimarknaden ville vi göra vad vi kunde för att spara el, säger Karl-Erik Calderon som är ingenjör på Västerås stad och har ansvar för markvärmen.

Besparing i både elförbrukning och skattekronor

149 megawatttimmar (MWh) eller 149 000 kilowatttimmar (kWh) har man sparat. Det motsvarar årsförbrukningen för cirka sju eluppvärmda normalstora villor enligt snittförbrukningen för dessa (20 000 kWh/år enligt Mälarenergi, SCB). För staden är detta en besparing på cirka 150 000 kronor.

Powered by Labrador CMS