Mottagare. Karolina Sikström, Anna Collby Åberg och Eva Jaas.

Stort behov av stöd till sexsäljare

Det finns ett stort behov av stöd till offer för sexuell exploatering samtidigt som få söker hjälp, berättar personalen på Mikamottagningen i Västerås.

Publicerad

Förra året öppnade Mika-mottagningen i Västerås. Mottagningen erbjuder stöd och kvalificerad rådgivning till personer med erfarenhet av sexuell exploatering. Det kan till exempel handla om sex mot ersättning, sexuellt självskadebeteende eller människohandel för sexuella ändamål. 

Socialförvaltningen har även sedan tidigare haft kontakt med personer som har den typen av problem. Det är ett politiskt beslut som ligger bakom att det nu är en särskild mottagning.

– Behovet är stort. En uppskattning är att det sker 500 kända sexköp i månaden i Västmanland, säger Anna Collby Åberg, enhetschef på Centrum mot våld som Mika-mottagningen är en del av. Centrum mot våld är sin tur en del av socialförvaltningen.

Få som söker

Samtidigt som behovet är stort och verkar öka är det än så länge få som söker hjälp hos Mikamottagningen. Verksamheten försöker därför sprida information om att det finns hjälp att få.

– Det tar tid att bygga upp ett förtroende. Det finns ett glapp mellan behovet och hur många som tar hjälp, säger Anna Collby Åberg.

Från och med oktober är mottagningen öppen för människor i hela Västmanland. Västerås kommun kommer än så länge inte att ta betalt från andra kommuner för att erbjuda den tjänsten.

Brett spektra

Mottagningen hjälper personer som är 18 år och uppåt. Annars är det ett väldigt brett spektra av personer som kan få hjälp och hittills har varit i kontakt med personalen på mottagningen.

Offer för organiserad prostitution och människohandel är inte sällan människor från utlandet som vistas tillfälligt i Sverige. Då har personalen fått anlita tolk för att tala med de hjälpsökande. Verksamheten kan också förmedla kontakten med Migrationsverket för att de hjälpsökande ska kunna ta sig tillbaka till sina hemländer.

– De ska kunna komma hem på ett tryggt sätt, säger Eva Jaas, teamledare.

Har behov av att prata

En helt annan kategori av sex mot ersättning är så kallad sugardejting. Det handlar om unga personer som har sex med äldre män i utbyte mot pengar, droger, eller kanske dyra handväskor. Unga personer kan också ta betalt för att via nätet sälja bilder eller filmer på sig själva med sexuellt innehåll.

”Hantera skuldkänslor”

Den vanligaste hjälpen som Mika-mottagningen ger till dessa personer är samtalsstöd och kvalificerad rådgivning, samt praktiskt stöd. Det kan exempelvis handla om att ta bort annonser på olika sexsidor, följa med på polisförhör eller hjälpa till med vårdkontakter.

– Det är individuellt. Det kan till exempel handla om att hantera skuldkänslor eller bearbeta det man har varit med om, säger Karolina Sikström, familjebehandlare.

Samtalen kan också handla om stöd kring gränssättning och att undvika risksituationer. De som är i kontakt med mottagningen vill inte alltid sluta med det som de ägnar sig åt, men om de vill sluta ska de få hjälp att sluta. Oavsett kan det finnas ett behov av att prata.

– Man kan ha ett behov av att bearbeta det, säger Anna Collby Åberg.

Även kontakt med män 

Majoriteten av de som utsätts för sexuell exploatering är kvinnor. Men Mika-mottagningen i Västerås har även kontakt med män som är offer.

– Hbtqi-personer är särskilt utsatta, säger Anna Collby Åberg.

Även anhöriga eller personer som möter sexuell exploatering i sitt jobb är välkomna att ringa till Mika-mottagningen för att få råd och stöd.

Mikamottagningen

Kontakten med Mikamottagningen är kostnadsfri, personalen har tystnadsplikt och den som kontaktar mottagningen kan välja att vara anonym.

Mikamottagningen nås på telefon 021-39 37 10, vardagar kl. 13.00–14.30, eller via e-post: cmv@vasteras.se

.

Powered by Labrador CMS