Landshövding Johan Sterte förklarade Turbinhuset som invigt byggnadsminne.

Stort intresse när Turbinhuset invigdes som byggnadsminne

Cirka 150 personer bevittnade invigningen av Västerås 19:e byggnadsminne; Turbinhuset från 1891 som är en av Sveriges första kraftstationer och än idag producerar el.

Publicerad

Vårsolen strålade på tisdagseftermiddagen när Mälarenergi, Länsstyrelsen och ABB bjöd in till invigningen. Innan det var dags för tal fick landshövdingen Johan Sterte, Mälarenergis styrelseordförande Carin Lidman, ABB Sveriges landschef Dennis Helfridsson och kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson en guidad tur i den anrika byggnaden mellan Stadshuset och Västerås slott.

Även Tor Mattsson, barnbarn till Johan Mattson som byggde Turbinhuset, var speciellt inbjuden till invigningen.

Tor Mattsson efter den guidade turen.

I slutet av 1880-talet var Elektriska Aktiebolaget i Stockholm, med verkstad och tillverkning i Arboga, i behov av expansion. Bolaget sökte nya lokaler i eller utanför Arboga. I Västerås löste staden in en kvarn vid Svartån, lät bygga Turbinhuset och kunde därmed erbjuda bolaget den el som behövdes för etableringen. På så sätt hamnade Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget, sedermera Asea och ABB.

– Som industriromantiker och landschef för ABB Sverige är jag stolt över denna historiska plats där vår industriresa började för över 140 år sedan, det är nämligen här som Asea/ABB har sin vagga. Turbinhuset är inte bara ett byggnadsminne utan också en symbol för innovation och framsteg. Det är fantastiskt att få vara en del av detta arv och tillsammans med olika aktörer få fortsätta forma framtiden, sa Dennis Helfridsson under sitt invigningstal.

Dennis Helfridsson var först ut på talarlistan, följd av Staffan Jansson (S), Carin Lidman och Johan Sterte.

Turbinhuset är en av Mälarenergis 41 vattenkraftstationer och producerar fortfarande el, om än i begränsad omfattning.

– Vi ser ett klart värde i att den här vackra byggnaden inte bara är ett museum utan faktiskt fortfarande är i bruk, säger Carin Lidman, ordförande för Mälarenergi.

Därför satte Mälarenergi in två moderna turbiner 1995, bredvid den äldre utrustningen. I nuläget går dock inte turbinerna för fullt. 2019 byggde Mälarenergi en 180 meter lång faunapassage som gör att fiskarna kan vandra uppåt i Svartån. Detta medförde även behov av en ny grindrensare. 

– Vi har till slut beviljats bygglov så att vi kan lösa det, säger Carin Lidman. Grindrensaren är förhoppningsvis i drift i höst och då kommer maxkapaciteten att ligga på 140 kW, vilket motsvarar årsförbrukningen av el för cirka 100 hushåll. I Turbinhuset produceras förnybar och fossilfri el, genom att vi utnyttjar vattnets fallhöjd. Det var genialiskt 1891. Det är lika genialiskt år 2024. I dag ser utrustningen bara lite annorlunda ut.

Cirka 150 personer bevittnade invigningen i vårsolen.

I Västmanland finns det nu 51 byggnadsminnen, varav av 19 stycken finns i Västerås.

– Västerås och Västmanland är än i dag Sveriges energicentrum med tusentals anställda och allt startade här vid Turbinbron som vi nu har invigt som nytt byggnadsminne, sa landshövding Johan Sterte i samband med att han avtäckte plaketten på Turbinhusets vägg vid invigningen tisdagen den 9 april.

Powered by Labrador CMS