Västeråsmajoriteten under fredagens pressträff.

Styret föreslår fler medborgarkontor i Västerås: "En demokratifråga"

Det har nu gått två år sedan Västeråsmajoriteten presenterades som Västerås nya styre under en presskonferens i Råby centrum. Halvvägs in i mandatperioden avslöjade S, KD, C och V en budgetnyhet och sammanfattade hur arbetet har fungerat hittills.

Publicerad

– Vi har hittat en konstellation som kommer att ge en stabilitet för kommunen. Vi ska främja de vallöften partierna har gett och vi ska hålla ihop staden, sa Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, när nyheten om Västeråsmajoritetens bildande släpptes på en presskonferens i Råby centrum. 

Nästan exakt två år senare, på exakt samma plats konstaterar han att löftet lever:

– Sedan Västeråsmajoriteten bildades har vi arbetat målmedvetet för att stärka Västerås och förbättra vardagen för västeråsarna. Och det vill jag påstå att vi har lyckats med. Vårt trygghetsskapande arbete, där vi samarbetar tätt med polisen och civilsamhället, har uppmärksammats nationellt. Vi har särskilt inriktat oss på det förebyggande arbetet med till exempel trygghetssatsningar riktade mot barn och unga i främst de västra stadsdelarna och sommarpraktikplatser med lön för högstadieelever, säger Staffan Jansson (S).

Även att stärka förskolan och skolan, som är en central del i det förebyggande arbetet, var en viktig del i överenskommelsen. Under 2024 tillfördes 340 miljoner till förskolorna och skolorna i kommunen och i budget för 2025 görs ytterligare satsningar.

Trots inflation och krig i närområdet, vilket inneburit tuffa ekonomiska prioriteringar, har den gemensamma viljan till lösningar varit stor under de två åren som gått.

– Det finns en bred vilja att lösa våra gemensamma utmaningar, vilket jag tror är grunden för ett gott samarbete. Att skapa tryggare miljöer utomhus kvälls- och nattetid är en sådan utmaning och där är vi på gång med trygga stråk. Äldreomsorgen är en annan. I och med att befolkningen blir allt äldre har vi varit tvungna att våga tänka om och tänka nytt. Vi har bland annat arbetat med att höja språkkompetensen och minska antalet personer som möter omsorgstagaren, samtidigt som ett stort arbete pågår med att utreda framtidens äldreomsorg. Så vi är på väg åt rätt håll, säger Amanda Grönlund (KD).

Västeråsmajoriteten var tidigt överens om att valfriheten ska bestå inom hemtjänst och boendestöd, vilket den också gjort. Samtidigt har inga nya privatiseringar av äldreomsorgen genomförts, vilket också var en del av överenskommelsen.

Ett av de allra första besluten som togs efter majoritetsbildandet var att lyfta över ansvaret för försörjningsstöd från individ- och familjenämnden till en helt ny arbetsmarknadsnämnd, i syfte att minska tiden som människor befinner sig i försörjningsstöd och minska långtidsarbetslösheten i kommunen. Det inrättades även ett näringslivsutskott för att förbättra näringslivsklimatet.

Vicki Skure-Eriksson (C), kommunalråd, lyfte klimatet som en prioriterad fråga på pressträffen för två år sedan, en prioritering som i allra högsta grad kvarstår även idag. 

– Vi har bland annat tagit nya skarpa klimatmål och flera klimatsatsningar är på väg fram, solceller är redan på väg upp på kommunens fastigheter och en cykelstrategi är under framtagande. Det har verkligen hänt massor! Vi har även stärkt samverkan med civilsamhället genom fler idéburna offentliga partnerskap, så kallade IOP-avtal. Dessutom har vi inrättat en landsbygdsberedning och teknik- och fastighetsförvaltningen utreder just nu hur skolskjutsar kan ersättas med mer kollektivtrafik, vilket kommer innebära stora förbättringar för framför allt boende på våra landsbygder, säger Vicki Skure-Eriksson (C).

På pressträffen 2022 lyfte även Anna Maria Romlid (V), kommunalråd, fram vikten av att satsa på kollektivtrafiken. Och även där har mycket redan hänt.  

– Bussen är ett klimatvänligt sätt att resa i kommunen, men billigare bussresor är även ett konkret sätt för oss att underlätta i vardagen för västeråsarna. Därför har vi infört ett sommarlovskort, så att alla barn, oavsett föräldrarnas plånbok, kan ta sig avgiftsfritt till olika aktiviteter. Vi har även återinfört det populära 40-resorskortet, infört rabatterade priser för pensionärer och ordnat fria bussresor för asylsökande och ukrainska flyktingar. Och vi har mer på gång i den kommande budgeten, säger Anna Maria Romlid (V).  

Anna Maria Romlid (V) tillägger att även kulturen är prioriterad och får äran att avslöja en budgetnyhet på området: 

– Kommunen behöver öka sin närvaro i bostadsområdena och bygga mer tillit. På varje bibliotek ska det finnas ett medborgarkontor, där invånarna kan få hjälp och stöd. Vi har två medborgarkontor idag – ett på Bäckby och ett på Vallby – men kommer i budgeten för 2025 att möjliggöra öppnandet av två ytterligare medborgarkontor nästa år, bland annat ett på Råby bibliotek. Satsningen handlar om att stärka delaktigheten och jämlikheten. Ytterst är den en demokratifråga, säger Anna Maria Romlid (V).

Powered by Labrador CMS