Köpmangatan i Västerås.

Två klassiska citybutiker flyttar till anrika Köpmangatan

Både Strands barn- och ungdomskläder och Elon ljud & bild/Ateljé Eggeborns har varit verksamma på Vasagatan under många år, men nu har flyttlasset gått till Köpmangatan.

Publicerad

I början av september Eggeborns från Vasagatan till Köpmangatan i Västerås city. 

– Det beror på att lokalen som vi hade tidigare skulle byggas om och då hade hyresvärden en ny lokal till oss här. Och eftersom vi hade letat efter en ny lokal tidigare så passade det bra, säger Lisa Persson, en av tre delägare.

Butiken och ateljén drivs av Liza Persson, Alexander Hellblom och Jens Berming. I butiken säljer de allt inom foto, tv, ljud och bild och i ateljén fotar man allt från körkort till familjebilder och företagsbilder.

Liza Persson och Alexander Hellblom trivs i den nya lokalen.

Ateljé Eggeborn grundades 1950 och har varit verksam på Vasagatan sedan mitten av 1970-talet. Innan dess huserade butiken i just den lokalen som man nyligen flyttade in i.

Vad blir det för skillnad på den här lokalen från den förra?

– Framförallt har vi fått upp ateljén på markplan, det kommer att vara väldigt bra. Nu blir det mycket mer tillgängligt och det syns vad vi håller på med på ett annat sätt, det tror jag kommer att bli kanon, säger Alexander Hellblom.

Den nya lokalen är 138 kvadratmeter stor och rymmer butik och ateljé på markplan och kontor, lager och produktionsyta i källaren.

Vad är era förhoppningar med den nya lokalen?

– Det viktigaste är att alla trogna kunder hittar hit, till att börja med. Men just det att vi får allt på samma plan kommer att göra vårt arbete mycket lättare, säger Alexander.

Liza instämmer:

– Förra lokalen var alldeles för stor för oss, nu blir det mer komprimerat och lättarbetat. Och lite mer personligt och mysigt kanske. Vi tycker att den här gatan är väldigt mysig, säger Liza.

Grannbutik flyttar också

En annan anrik butik som flyttar från Vasagatan till Köpmangatan av samma skäl är Strands barn- och ungdomskläder som har huserat på Vasagatan i 59 år.

– Egentligen skulle vi ha gjort det här tidigare, men det är svårt att överge en lokal som man varit i sen 1965. Men nu när vi tagit steget känns det superbra, säger Annika Östgren som driver butiken tillsammans med maken Anders.

Nytt men välbekant. Den traditionella träbilen har flyttats över till den nya butiken på Köpmangatan.

Med ett hopp från 700 kvadratmeter till 115 kvadratmeter väntar ett helt nytt arbetssätt.

– Vi har ett förråd till vårt förfogande, men vi kommer inte att ha ett lager och köpa in så mycket av varje vara bara för att fylla upp, utan det som finns i butiken är det som är tillgängligt. Vi riktar även in oss på mindre barn och slutar med tonårsstorlekar, samt börjar med mer presentartiklar till dop och liknande, för det är vad som efterfrågas.

Under tiden Anders har skött den dagliga driften i den gamla butiken på Vasagatan har Annika tillsammans med sina söner och bror förberett den nya lokalen inför öppningen.

– Jag har spacklat säkert 250 hål, men det är ett bra slutresultat. Vi har målat hela vägarna och satt upp inredning.

Den traditionella träbilen var en av de första sakerna som flyttades över till den nya lokalen.

– Köpmangatan är en väldigt mysig gata så det är vi väldigt glada för. Direkt när vi kom in här i lokalen kändes det rätt, säger Annika.

Vad är era förhoppningar med den nya lokalen?

– Att vi ska sälja bra så att vi kan ta hem nyheter, komma på fötter och känna att det är kul att driva det här. Och det gör det ju, innerst inne. Jag vill fortsätta och Anders vill fortsätta, så det här blir en bra nystart, avslutar Annika.

Den nya butiken öppnar i samband med Västerås Kulturnatt i helgen.

Powered by Labrador CMS