Sommarradio. Theo, Aleksander, Victoria, Engla och Joline i studion där de sänder live.

Ungdomarna som hörs i etern i sommar

Under sommaren har tio ungdomar via Västerås stad fått chansen att göra sitt feriearbete på Västerås Närradio. De sänder intervjuer, diskussioner, musik och reportage från Västerås i direktsändning.

Publicerad

Västerås Närradio är en ideell förening som har funnits sen 1986 där syftet är att ge vanligt folk en möjlighet att yttra sig om sådant de tycker är viktigt, i radio.

Västerås Tidning träffade stationsledare, Klaas Vieugels, som har ansvarat för Närradions sändningar sen 2019.

– Föreningen är en sammanslutning av olika föreningar som får sända det som de tycker är intressant.

Under sommaren så tar Västerås Närradio emot tio ungdomar, utvalda av arbetsmarknadsenheten, Västerås stad, som kommer till dem på feriepraktik.

Marwin Lindgren rekommenderar alla ungdomar att söka feriejobb via Västerås stad.

– Det här med radion är en bra, pedagogisk verksamhet. Vi kanske inte är lika slagkraftiga som Youtube och Tiktok men vi har en funktion i staden. Och en funktion är att undervisa gymnasieungdomar via Sommarradion.

Ingen av ungdomarna har haft möjlighet att söka direkt till Närradion utan de har blivit tilldelade platsen utifrån sin ansökan.

– Jag är positivt överraskad över att många av ungdomarna är så villiga att prata i radion, en del har lite sämre fallenhet, men de är modiga. Vi har olika funktioner när vi direktsänder som till exempel programledare och tekniker och de roterar mellan de olika uppgifterna.

Klaas berättar att den första veckan så proppas ungdomarna fulla med kunskaper.

– Bland annat ett tekniskt kunnande men sen även hur man säger saker i ett offentligt sammanhang, lite mediaträning.

Västerås Närradio sänder radio varje dag från 05.00 till 22.00 på frekvensen 93,7 MHz i Västerås och över webben.

Sommarradion sänds varje vardag klockan 9.30 – 13.30 och pågår fram till fredagen den 12 juli. Sponsorer för sommarradion är Västerås Stad, Prevas, Bellevue idrottsanläggning och Kopparlundsgymnasiet.

Sommarradio. Theo, Aleksander, Victoria, Engla och Joline i studion där de sänder live.



Marwins tips: Tänk inte så mycket

Marwin Lindgren fick feriepraktik på Västerås Närradio efter att ha sökt sommarjobb via ansökningsformuläret hos Västerås stad. Han berättar att eftersom han ville ha sommarjobb via staden så fyllde han i ansökningsformuläret på hemsidan. 

– Jag klickade i de rutor som beskriver vilken sorts person man är och vad man vill jobba med och senare så fick jag ett meddelande om att jag kunde få jobba här på Närradion. 

Först tyckte Marwin att det kändes lite konstigt att få feriejobb på radion. 

– Jag trodde att jag mest skulle få hjälpa till att fixa kaffe och till exempel få titta på när någon annan gjorde en intervju. Jag trodde inte att jag skulle få göra så mycket själv. 

Nu när Marwin är varm i kläderna tycker han att det är roligt. 

– Det är så mycket som har pågått i staden med Cityfestival och SM-veckan och nu kommer ju Summer Meet, så det finns mycket att göra. Det känns kul just nu. 

Han säger att man inte ska vara rädd att till exempel få en dålig handledare. 

– Tänk inte så mycket, du ska ha kul! Även om du till exempel inte gillar sociala sammanhang så finns det även jobb som inte är så sociala. Klicka i vilken typ av person du är så får du det jobb som de tycker passar dig bäst.

Powered by Labrador CMS