Rebecca Svensson, kulturhistoriskt ansvarig på Kyrkogårdsförvaltningen i Västerås berättar om projektet med konservering av äldre gravstenar. Foto: Svenska kyrkan Västerås

Unikt projekt bevarar gravstenar i Västerås

På våra kyrkogårdar i och runt Västerås finns gravstenar från förr och nu. Alla berättar de en historia: om sin tid, om personen som ligger i graven, men också om vad som var modernt, när det gäller val av material och stil på gravvården. Nu vittrar många av de äldre stenarna sönder.

Publicerad

En som anser att de äldre gravstenarna behöver bevaras för eftervärlden är Rebecca Svensson, kulturhistoriskt ansvarig på Kyrkogårdsförvaltningen. Hon berättar att kyrkogårdsförvaltningen har ett kyrkohistoriskt ansvar att hålla dem i skick för kommande generationer. Ett ansvar som Svenska kyrkan Västerås nu tar på allvar.

– Därför har vi anlitat en stenkonservator för att rengöra, reparera och konservera de absolut mest värdefulla gravstenarna. Några är från 1700-talet, de flesta från 1800-talet men också ett par liggande kalkstenshällar från 1600-talet, säger hon i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan Västerås.

På Wallinska kyrkogården, i Västerås centrum finns det en del gamla gravstenar som konservatorn nu håller på att renovera. I Dingtuna och Haraker finns det intressanta gravhällar från 1600-talet som också håller på att renoveras. Och i Tortuna finns det några gamla stenar som blivit otroligt fina.

– Västeråsarna är välkomna att se med egna ögon. Alla våra kyrkogårdar är fina och värda ett besök inte bara för gravstenarnas skull utan också för sin fina parkmiljö, säger Rebecca i pressmeddelandet.

Restaureringsprojektet är beroende av väder och pågår så länge det fungerar under hösten och sedan en tid in under våren.

Powered by Labrador CMS