POLIS. Det är färre brott anmälda i mars. Foto: MOSTPHOTOS

Varningen under coronakrisen: ”Pedofiler är mer aktiva då barnen finns mer på nätet”

nn Brottsligheten har minskat rejält i länet under coronapandemin, det visar färska siffror från polisen. Men när våldsbrott blir färre, så ökar annan brottslighet.

Publicerad

nn Brottsligheten har minskat rejält i länet under coronapandemin, det visar färska siffror från polisen. Men när våldsbrott blir färre, så ökar annan brottslighet.

Regionpolischef. Carin Götblad är högsta polischef i polisområde Mitt. Foto: LARS HEDELIN

Den pågående coronapandemin och dess följdverkningar som social distansering får även effekt för polisen.

Den anmälda brottsligheten har minskat med hela 16 procent i Västmanland under mars månad.

Normalt brukar inte polisen sammanställa och publicera rapporter om anmälda brott så snabbt, men regionpolischef Carin Götblad beslutade i april att siffror skulle tas fram för att analysera hur pandemin påverkar den polisiära verksamheten.

– Vi tyckte att det var en sådan genomgripande förändring i samhället och då beställde jag en granskning av siffrorna, säger Carin Götblad, i en intervju med Västerås Tidning.

I Västmanland har våldsbrotten gått ner med 15 procent under mars månad mot samma månad förra året. Övriga brott mot person har gått ner med 30 procent.
Narkotikabrotten har gått ner med 33 procent och trafikbrotten med 44 procent.
Däremot har anmälningarna om tillgrepp i butik ökat med 7 procent.

Nätverk ”kan ställa om”

Att narkotikabrotten gått ner med en tredjedel förklarar Carin Götblad så här:

– Många av narkotikabrotten är i offentliga miljöer. När man inte är lika mycket ute så kommer vi inte åt dem, jag tror den faktiska brottsligheten inte är särskilt minskad.

– Det kommer fortfarande in narkotika i landet genom godstransporter men i mindre omfattning. Vi tror att det kommer förändra narkotikapriset och tillgången och vi tror att det kommer bli ansträngt för de kriminella nätverken. Vi tror också att konflikterna kommer att öka och att de helt enkelt kommer ställa om till andra brott som utpressning och indrivning genom hot. De kanske blir mer riskbenägna, är en spekulation från min sida.

”Stora mörkertal”

Och när det gäller våldsbrotten så beror en del på att människor inte är onyktra och helt enkelt inte umgås lika mycket. Brott som sker i hemmiljö, som våld i nära relationer, har inte polisen sett någon ökning på.

– Det är stora mörkertal, men sannolikt blir det mer våld i nära relationer när man har det på detta sätt, är hemma, permitterad från jobbet och kanske dricker alkohol. Det är ansträngt och man är orolig inför framtiden. Riskfamiljer tål inte så mycket, utan det blir mer våld, säger Carin Götblad.

Hon och polisen vill göra föräldrar mer vaksamma nu när väldigt många barn och ungdomar är hemma och då använder sig av internet för att kommunicera och göra skolarbete eller spela på fritiden.

– Det känner pedofiler till. Vi har fått många indikationer om att de är mycket mer aktiva. De lurar barn, det kan börja oskyldigt med att de vill ha en bild på en hand och så går de vidare och lockar med mer pengar och hotar. De är många och fullkomligt hänsynslösa. Prata med era barn och informera om att det aldrig är deras fel vad de än har lockats till.

Powered by Labrador CMS