
Västerås stad fokuserar på tryggare behandlingar
I år planerar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att identifiera anmälningspliktiga verksamheter som inte anmält sin verksamhet till kommunen. Det främsta fokuset riktas mot stickande och skärande yrkesmässiga hygieniska verksamheter, som till exempel nagelvård.
I fokusområdet ingår även fotvård och olika former av tatuering.
– Vi har fått uppfattningen att det finns ett stort mörkertal när det gäller anmälningspliktiga hygieniska verksamheter som inte är anmälda. Vi har haft svårt att lägga resurser på att hitta de verksamheterna, men i år har vi valt att prioriterat det, säger Ida Pettersson, chef på miljötillsynsenheten på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen inom Västerås stad.
Många verksamhetsutövare startar verksamheter utan att ta reda på vilka regler som gäller och då är det lätt att det blir fel. Stickprov har visat att det kan finnas många verksamheter som är aktiva men som saknar anmälningsbeslut, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.
Enligt miljöbalken ska anmälningspliktiga verksamheter anmäla sin verksamhet till kommunen senast 6 veckor innan verksamheten startas. Den som anmäler sin verksamhet till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen får råd och vägledning av förvaltningen inför att verksamheten ska starta.
– Stickande och skärande verksamheter har höga hygienkrav på sig, och vi som tillsynsmyndighet kan hjälpa till genom att informera om de krav som gäller. När ett företag är anmält till oss innebär det att vi genomför regelbunden tillsyn, och det skapar i sin tur en trygghet för kunderna, säger Ida Pettersson.
– Ju fler verksamheter som är anmälda desto sundare konkurrens kommer vi få inom området. De som idag inte är anmälda kan undvika att investera i material och rutiner som de redan anmälda verksamheterna har. Rutiner som är till för att ge kunden en trygg och hygienisk behandling.