Västerås världsmästare i poledance hyllades av gänget på Draothea: ”Härlig känsla”
Västerås har fått en nykorad, historisk världsmästare. Det är Västeråskillen Erik Boivie, 28 år, som har tagit världens första guldmedalj i poledance i en kategori för atleter med downs syndrom.
Västerås Tidning träffade Erik då hans kompisar, lärare och andra på den dagliga verksamheten Draothea, slutit upp för att gratulera den nya världsmästaren med dansuppvisning, hurrarop, tårta och för att utbringa skålar för Erik i bubbeldryck.
Erik berättade att han utövat poledance i tre år och att vinsten i VM som gick i Kielce, Polen, kändes jätterolig.
– Det är en härlig känsla.
Han tränar när han känner för det, när det känns kul, och ofta tillsammans med sin coach Emma Hedlund Vestin.
– Det krävs ett stort fokus och så måste man använda all sin kroppsvikt, säger han.
Nu ska Erik ta en välförtjänt paus, men han säger att han förr eller senare kommer att fortsätta med poledance.
Med till Polen var Anna Karin Brandberg Olsson, handledare och en av dem som driver Draothea, tillsammans med bland annat sin kollega Mervi Kitti Alm.
– Det här var så stort så att det är svårt att ta in. Kategorin PPII är så ny så vi var rädda att han inte skulle få någon poäng, utan hamna på minus, säger Anna Karin.
– När han sen fick 21,6 poäng var det helt otroligt. Vi skrek och vi grät! Det var helt galet, deltagare från flera länder kom och gratulerade oss och tog autografer av Erik.
– Det var så mäktigt, säger Mervi.
Eriks coach Emma Hedlund Vestin säger att Eriks inställning är det som gör Erik till en bra poledanceatlet.
– Det är hans vilja och beslutsamhet. Vi har haft ett mantra i alla dess år: Kan de kan jag!
Erik har alltid trott på sig själv oavsett motgångar med dåligt grepp, trötta muskler, smärtsamma ”polekyssar” (blåmärken) och han har aldrig gett upp. En mentalitet som varje elitidrottare besitter.
Om framtiden för grenen säger Emma så här:
– Olika paraförbund har uppmärksammat det jag och Erik har gjort och hört av sig för att gratulera. Nu ligger stafettpinnen hos de olika pole-studiorna att se till att möjliggöra träning för para-idrottare.