Mötesplats. Caroline P Johansson beskriver bygdegården som en naturlig mötesplats.

Viktiga föreningen skapar mervärde på landsbygden

Sevalla Hem- och Bygdegårdsförening utsågs nyligen till Årets Bygdegårdsförening av Bygdegårdarnas Riksförbund. Nu berättar ordföranden om nyckeln till den senaste tidens framgångar.

Publicerad

Det händer mycket kring Sevalla Hem- och Bygdegårdsförening, på kort tid har de blivit utvalda som värd för Kulturbygdsturnén, blivit utsedda till Årets Bygdegårdsförening i Västmanland och så sent som förra veckan tog de hem priset Årets Bygdegårdsförening.

– Det var chockerande, men helt fantastiskt och en stor ära. Det finns 1 470 bygdegårdar i Sverige så det är ett par stycken, säger föreningens ordförande Caroline P Johansson.

2022 gick Sevalla hembygdsförening och bygdegårdsförening samman och bildade Sevalla Hem- och Bygdegårdsförening.

– Jag vet att det kom på tal redan för 10–15 år sedan men att det inte blev av. Mitt i pandemin beslutade vi oss att ta upp frågan igen eftersom de båda föreningarna redan samverkade i så många delar här i Sevalla.

Nyrenoverat. Köket har totalrenoverats under det stora projektet som stod klart för ett år sedan.

Sammanslagningen har inneburit ett stort lyft för bygden.

– Vi har ökat vår verksamhet och fått en större bredd och det bidrog till att vi fick utmärkelsen.

Under 2023 och 2024 rustades bygdegården i ett projekt med en omslutning på 1,6 miljoner kronor. Bygdegården fick ett helt nytt kök med separat diskrum, ny el och ny ventilation. Toaletter och källarutrymmen förbättrades.

– Totalt har vi mer än 2000 ideella timmar i det här projektet, vi startade 8 december 2023 och hade nypremiär i samband med Valborgsfirandet 2024. Föreningens otroligt fantastiska medlemmar jobbade för att få klart allt och nu njuter vi bara av vår fina bygdegård.

Konstverket på scenen föreställer vyn direkt utanför och är målad av en lokal konstnär.

Vid årsskiftet hade föreningen 199 medlemmar.

Motivering till vinsten:

"Sevalla Hem- och Bygdegårdsförening har utvecklat bygdegården, verksamheten och organisationen. Sammanslagningen av bygdegårdsföreningen och hembygdsföreningen har samlat krafterna för bygden och stärkt mötesplatser såsom utomhusbio, gymgrupper och välbesökt veteranplöjning. Samtidigt har bygdegårdens kök, toaletter och källarvåning fått ett rejält lyft. En förening som lockar allt från epa-ungdomar och foodtrucks till daglediga seniorer vet att den ligger rätt i tiden. Sevalla Hem- och Bygdegårdsförening är årets bygdegårdsförening i Sverige 2025."

– Det är en väldigt bra siffra med tanke på att Sevalla inte är så stort. Tre gånger per år gör vi en tidning som vi trycker upp i 250 exemplar, den delas ut till alla hushåll i Sevalla, några prenumeranter och några visningsexemplar.

Tre dagars firande

Föreningen riktar sig till bygdens boende i alla åldrar och ordnar gedigna firanden för högtider som valborg och midsommar.

– Midsommarafton firar vi under tre dagar och varje år arrangerar vi Sevalladagen med ungefär 1 300 besökare.

Varje år bjuds bygdens yngre invånare in till barn- och ungdomsdialog där de får chansen att påverka evenemangskalendern.

– Deras önskemål har resulterat i bland annat barnbio, kiosk och lekar i bygdegården, tipspromenad och skridskoåkning. I framtiden hoppas vi på att kunna arrangera utebio och epa-träff som ett gemensamt evenemang.

Det finns även planer på att arrangera en hemvändardag i Sevalla under 2026, samt sommarcafé och vinprovning senare i år.

Vad betyder föreningen för Sevalla?

– Det vi har kvar i Sevalla är ju föreningen. Det finns en kyrka där det är gudstjänst vid några få tillfällen per år, skolan och förskolan är nedlagd. Det som finns är den här samlingslokalen som byggdes 1957 av boende i bygden, så den betyder mycket för oss. Tillsammans ser vi till att det händer saker och att det finns en naturlig mötesplats.

Källargym. Föreningen erbjuder ett gym samt relaxavdelning till sina medlemmar.
Powered by Labrador CMS