Bostadspriserna i Västmanland stiger – mäklare väntar rivstart

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland stigit med 3 procent, medan villapriserna stigit med 4 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu väntas en rivstart på bostadsmarknaden i augusti.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi förväntar oss att räntan fortsätter nedåt och att bostadsmarknaden därför gör en ordentlig rivstart efter sommaren, trots att börsen är skakig just nu. Vår prognos är att priserna stiger ett par procent fram till årsskiftet, även om antalet bostäder till salu fortsatt är mycket stort, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

I Västmanland har bostadsrättspriserna stigit med 3 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en uppgång med 4 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 1 procent medan villapriserna ökade med 3 procent i riket som helhet.

– Svenskarna har högre boendekostnader än för några år sedan, men räntorna är på väg ner och vi räknar med en ökad takt i budgivningarna under hösten. Just nu ser vi ett särskilt stort intresse för små lägenheter, vilket beror på att det snart är terminsstart på landets högskolor och universitet, säger Marcus Svanberg. 

Det senaste året har priserna på både bostadsrätter och villor i Västmanland stigit med 1 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en uppgång på 2 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 1 procent för villapriserna. 

De tre senaste månaderna såldes 633 bostadsrätter i Västmanland, vilket är 16 procent fler än samma period förra året. Antalet sålda villor var 460, en uppgång med 21 procent. 

– När trädgårdarna står gröna och lummiga är det högsäsong för villamarknaden och antalet bostäder till salu brukar öka kraftigt så här efter semestrarna. Samtidigt vittnar våra mäklare om ett ovanligt stort intresse inför de stora visningshelgerna i slutet av augusti, säger Marcus Svanberg. 

Fritidshuspriserna i Västmanland har sjunkit med 7 procent på årsbasis, att jämföra med 2 procents nedgång i landet. 

Även om priserna på fritidshus sjunkit i riket som helhet, fortsätter intresset för sommarstugor att öka bland svenskarna. Efter ett tufft fjolår med stigande räntor ökade antalet försäljningar av fritidshus i landet med hela 17 procent de senaste tre månaderna, jämfört med samma period förra året. 

Powered by Labrador CMS