BUS PÅ BUSS. Stökiga ungdomar har misskött sig på bussarna i Fagersta.

Bussresenärer behöver börja betala i Fagersta

Att åka lokalbuss är gratis i Fagersta men snart måste alla köpa biljett.

Publicerad

Sedan år 2018 har det varit avgiftsfritt att resa med VL:s bussar inom Fagersta kommun. Det är kommunen som finansierar busstrafiken i Fagersta kommun och som har beslutat att återinföra avgift på bussarna. Från och med måndag den 19 augusti måste alla som vill åka köpa biljett.

Åsa-Märta Sjöström, Socialdemokrat, och kommunstyrelsens ordförande i Fagersta, tycker att beslutet är tråkigt men nödvändigt.

– Naturligtvis känns det trist att behöva införa avgifter igen då vi hade förhoppningen att innevånare i Fagersta skulle välja buss istället för bil vilket är positivt men vi har insett att det finns fler perspektiv och aspekter att ta hänsyn till i frågan, skriver hon på e-post till Västerås Tidning.

En del av problemet är att det mest är skolungdomar som har använt möjligheten till gratisresor.

– Vi har sett att det kanske inte var så många som valde bort bilen och tog bussen, det var till största delen ungdomar som valde att ta bussen till skolan trots att de inte har så lång väg till skolan. Där kommer folkhälsoperspektivet in, det är bra vardagsmotion att gå eller cykla till skolan. Dessutom användes bussen som värmestuga/fritidsgård vilket gjorde att det blev stökigt på bussen och arbetsmiljön för busschaufförerna blev ohållbar och medresenärer kände att det var otryggt att åka buss i Fagersta, skriver Åsa-Märta Sjöström.

Tänker annorlunda

Andra kommuner i Västmanland tänker annorlunda. Både Hallstahammar, Kungsör, Norberg, Sala och Surahammar har avgiftsfria bussar. Norbergs kommun införde avgiftsfria bussar så sent som i år. Johanna Odö är Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Norbeg.

– Det stämmer att det var strax efter årsskiftet i år. Det ser inte ut att ha blivit någon direkt ökning i det kollektiva resandet än. Det gäller två busslinjer, 85 och 86 (de inomkommunala bussarna), skriver Johanna Odö på e-post till Västerås Tidning.

I Norberg har det inte märkts någon ökning av stökiga ungdomar på bussarna.

– Så har det inte blivit eller varit i Norberg, skriver Johanna Odö.

Erik Hjärtberg

073-600 69 25 erik.hjartberg@enahabo.se

Powered by Labrador CMS