Lokala välgörare. Personalen på Hemköp i Kolbäck.

Butiken minskar matsvinnet och skänker mat till behövande

Hemköp i Kolbäck har anslutit sig till initiativet VIS (Välgörenhet istället för svinn) för att minska matsvinnet och stödja lokalsamhället genom matdonationer.

Publicerad

Bakom VIS står kedjan Hemköp och butikerna får själva välja om de vill ansluta sig till initiativet. Genom samarbeten med organisationer som Stadsmissionen ser butikerna till att överskottsmat når de som behöver det mest istället för att maten kastas.

– Vi ser det här som en självklar del av vårt hållbarhetsarbete. Genom att donera mat kan vi göra en verklig skillnad – både för miljön och för människor i behov, säger Tonie McKay, hållbarhetsansvarig på Hemköp. 

Hemköp i Kolbäck har inspirerats av andra butiker i kedjan och påbörjat ett samarbete med Stadsmissionen.

– Vi ville minska vårt matsvinn och samtidigt hjälpa dem som behöver det. Att samarbeta med Stadsmissionen blev ett naturligt steg. Nu har vi en tydlig rutin för hur vi hanterar matdonationer, och vi ser att det fungerar väldigt bra, säger Cecilia Cers, handlare på Hemköp Kolbäck.

Maten som skänks används i Stadsmissionens matcentraler och sociala butiker, där den distribueras till ekonomiskt utsatta barnfamiljer och andra behövande i Västerås. 

– Tidigare var det nästan skamligt att köpa mat med kort datum, men nu är det tvärtom – kunderna uppskattar att vi aktivt arbetar för att minska svinnet, säger Cecilia. 

Powered by Labrador CMS