Goda smaker i lantlig miljö

Köpings Must & Cider har tagit initiativet till en dryckesfestival på gården i Norra Rasgärde i Munktorp utanför Köping.

Publicerad

Utöver arrangören medverkar flera lokala dryckesföretag som Agitator Whisky, Hantverksbryggeriet, Västerås Destilleri, Herida Brands, Pomologik och 103 Cider.

Genom dryckesfestivalen vill man visa upp variatonen av drycker som produceras i regionen.

– Vi börjar försiktigt. Vi har bjudit in sex andra dryckesproducerande företag och så är vi såklart med själva också med både alkoholfria drycker och cider, säger Johanna Rydberg från Köpings Must & Cider.

Lena Ryberg-Ericsson, vd på Köpings Must & Cider, vill lyfta det lokala dryckeshantverket.

– Den inhemska drycken har fått stå tillbaka i Sverige fast vi gör dryck i världsklass. Det är dags att utveckla lite lokal stolthet för den också, säger Lena.

Johanna Ryberg från Köpings Must & Cider.

Den 10 augusti klockan 16 – 20 kan man träffa dryckesproducenter, smaka drycker, äta god lokal mat och lyssna på bluesmusik av Twelve Bar Avenue. 

– I biljettpriset ingår lokal mat från Café Ciderhuset, musik i sommarkvällen och en helt unik atmosfär på gården där du får nära kontakt med de producerande företagarna. 

Idag är det inte tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol, men ett lagförslag om gårdsförsäljningen väntas träda i kraft 2025.

– Man kanske kan se det här som en uppvärmning inför gårdsförsäljningen, även om det är en mässa. Det är på tiden att vi avdramatiserar alkoholen. Vi tror att svenskarna är ett vuxet och ansvarstagande folk som dessutom, enligt statistiken, dricker mindre alkohol nu än för några år sedan, säger Johanna.

– Det ska bli skoj att visa upp alla spännande lokala drycker och förhoppningen är att alla går härifrån mätta och glada med ny kunskap om lokala drycker, hur de produceras och kanske till och med någon ny favoritdryck, avslutar Lena.

Powered by Labrador CMS