Isiga vägar – ett växande problem för yrkestrafiken
Framkomligheten för viss fordonstrafik är viktigare än andra. Räddningstjänst, ambulans och polis måste alltid kunna ta sig fram på våra vägar. Men även andra samhällsviktiga funktioner som hemtjänst, skolskjutsar och sopbilar behöver också ha bra vintervägar för att kunna utföra sina uppgifter.
I Västerås har det nu i vinter inletts ett samarbete med syfte att öka framkomligheten för dessa fordon. Deltagare är Räddningstjänsten Mälardalen, Region Västmanland, Västerås stad och Vafabmiljö. Man börjar med en informationsinsats riktad till vägsamfälligheter, men aktörerna vill även nå bostadsrättsföreningar och fastighetsägare med ansvar för framkomligheten.
Pontus Roots, som kört sopbil för Vafabmiljö i snart tre år, berättar att väglaget på vintern har blivit sämre och sämre.
– Det är problem varje år och de senaste åren har det varit ännu värre. Vi märker av klimatförändringarna och får mer problem eftersom det blir plus- och minusgrader om vart annat.
Han säger att det är svårast ute på landet.
– Vägsamfälligheter och andra som ansvarar för vägarna har ett ansvar för att ta hand om sina vägar, jag förstår att det inte alltid är så lätt att göra det, men för oss blir det stora problem. Är vi i rull har vi rätt bra grepp, men eftersom vi har så många start och stopp så blir det väldigt svårt att ta sig fram.
Nu är det inte bara på landet som problemen ökar. Eftersom vädret är så omväxlande blir det ofta rejält med is som kan vara svårt för snöröjarna att få bukt med.
– Vi har konsulterat snöröjare som säger att de med ansvar för vägarna måste arbeta kontinuerligt med vinterväghållningen, så att det finns grus i alla skikt, inte bara sanda när det blir kris, säger Eva Favaro, avdelningschef Vafabmiljö.
Isen är värst
Om Pontus fick önska så skulle det sandas mer, snöröjas mer och framför allt på landet skulle han vilja att man återkommande skrapar bort isen så att det inte blir extrema lager av is.
– Isen är värst, är det kontinuerligt minusgrader så lägger sig snön och då har vi inga större problem att komma fram.
Eva Favaro säger att förra året försökte de underlätta genom olika åtgärder, till exempel så ställde de ut sopbilar och containers på strategiska ställen.
– Men för att vinna matchen mot snön måste vi alla hjälpas åt, avslutar Eva Favaro.