Mälarenergi uppmanar till hållbar vattenanvändning

"Alla bör använda vattnet klokt och sparsamt", säger Ann-Charlotte Duvkär, vd för Mälarenergi Vatten.

Publicerad

I maj tog vattnet slut i Skästa hage utanför Västerås, ett område som får sitt vatten via tre grundvattenbrunnar. Mälarenergi har både kört ut dricksvatten via tankbilar och haft dialog med de boende, för att förklara allvaret i situationen.

– Vi har nu en helhetsbild av majförbrukningen och det är tydligt att många av de boende i Skästa verkligen gjort vad de kunnat för att påverka situationen – det är vi väldigt glada för, säger Ann-Charlotte Duvkär.

Hon fortsätter:

– Maj har varit torr och i Skästa hage gäller fortsatt bevattningsförbud. Det innebär att vattnet bara får användas för grundläggande hushållsbehov som personlig hygien, mat och dryck. Det är inte tillåtet att vattna med vattenspridare. Stationära pooler får inte fyllas med dricksvatten.

Nu uppmanar Mälarenergi Vatten alla kunder – som finns i såväl Västerås som Hallstahammars och Surahammars kommuner – att spara på vattnet, bland annat på grund av klimatförändringarna.

– Det stämmer, vi försöker medvetandegöra och ge tips, bland annat via sociala medier. Stockholm vatten och avfall, Svoa, gör samma sak. Både vi och Svoa i Stockholm har Mälaren inom räckhåll och visst: Mälaren tar inte slut på samma sätt som en grundvattenbrunn kan ta slut. Men vi kan absolut få kapacitetsbrist, vilket Svoa har erfarenhet av. Kapacitetsbrist innebär att vattenverken inte hinner producera i takt med förbrukningen och när det blir varmare, går ofta förbrukningen upp, säger Ann-Charlotte Duvkär och fortsätter:

– Varmare och torrare somrar med en förlängd odlingssäsong gör att mängden grundvatten minskar då grödorna behöver mer vatten. I Sverige lever vi med lyxen att det kommer vatten när vi vrider på kranen, men globalt sett är vatten en bristvara och även vi behöver betrakta vatten som en resurs att vara rädd om. I Sverige använder vi 140 liter vatten per person om dag. I Danmark är siffran 100. Om alla i Sverige minskade sin vattenförbrukning med 10 liter per dag, skulle vår vattenanvändning minska med flera miljoner liter.

Åtta tips: Så bidrar du till hållbar vattenanvändning(och sparar samtidigt pengar genom minskad vattenförbrukning)

  1. Duscha istället för att bada – och ta gärna en snabbdusch. Stäng av vattnet när du tvålar in dig. Varje minut i duschen drar 12 liter vatten.
  2. Kolla kranen och byt packning om den läcker. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn.
  3. Låt inte kranen rinna i onödan, t.ex. när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer stänger av kranen vid tandborstning kan de spara 100 liter vatten på en dag.
  4. Samla regnvatten i en tunna och använd vid vattning. Byt ut slang eller vattenspridare till vattenkanna (och vattna gärna med regnvatten eller återanvänt hushållsvatten)
  5. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen, så dunstar inte vattnet bort.
  6. Ha en kanna vatten i kylen, så slipper du spola i kranen tills vattnet blir kallt.
  7. Vänta med att köra disk- och tvättmaskinen tills de är helt fyllda.
  8. Diska inte under rinnande vatten.
Powered by Labrador CMS