Naturefoto i fokus. Tre dagars festival med tävlingar och utställningar väntar i bland annat Surahammar och Virsbo.

Ny naturfotofestival i Surahammar lockar utländska deltagare: ”Fantastiskt kul”

En ny svensk naturfotofestival har premiär i helgen i Surahammar, Virsbo och Ramnäs. ”Intresset för foto har nog aldrig varit större”, säger arrangören Anders Geidemark inför de tre dagarna.

Publicerad

Vare sig man smyger runt med en dyr Hasselbladare, eller bara tar bilder med sin mobil, är naturen ett mycket populärt motivområde.

– Som inspiration för sitt fotograferande kan en fotofestival vara mycket givande, säger naturfotografen, författaren och arrangören Anders Geidemark i ett pressutskick.

Det är Geidemark som tillsammans med ”Virsbos starke man” Inge Larsson, satsat på en ”trestegsraket” till festival som innehåller lite av varje.

Allt drar igång i morgon fredag 13 september klockan 13.00 på Virsbo Konsthall med en vernissage av Sveriges största naturfotoutställning. 

På 110 meter vägg visar sex av Nordens främsta naturfotografer upp sina verk, därtill visas Naturfoto Västmanlands samlingsutställning.

Detta är redan en succé, vi har fått in 1 480 bilder från 97 fotografer till Svensk Naturfototävling, helt fantastiskt kul!

– Det blir högkvalitativ naturfotokonst med stor variation, och alla fotografer är på plats, säger Geidemarks arrangörskollega Inge Larsson, som var den som startade Virsbo Konsthall för snart 25 år sedan.

Hela lördagen viks sedan åt bildföreläsningar på Surahammars Folkets Hus, med naturfotografer från Sverige, Ungern och Finland.

– Jag är väldigt glad över det startfält vi har fått till, säger Geidemark. Det finns något för alla smaker och jag kan lova en stor portion inspiration för publiken.

Över 100 dagspass har redan sålts, i mån av plats kommer det gå att lösa biljett direkt vid dörren.

Det bli även en stor svensk naturfototävling med internationella mått och regler, en gammal dröm Anders Geidemark haft sedan länge.

– Detta är redan en succé, vi har fått in 1 480 bilder från 97 fotografer till Svensk Naturfototävling, helt fantastiskt kul! 

Det blir resultatshow och prisutdelning mellan bildföreläsningarna. Priset till slutliga vinnaren av utmärkelsen Svensk naturfotomästare är en resa till Svalbard under 2025.

Tredagarsfestivalen avslutas på söndagen med en guidad tur i naturreservatet Hälleskogsbrännan.

Efter bankett och middag på Nadden Hotell & Konferens i Ramnäs under lördagskvällen, avslutas tredagarsfestivalen på söndag, då arrangörerna bjuder på en guidad tur i naturreservatet Hälleskogsbrännan.

– Det är ju tio år sedan den stora branden så vi tyckte det var ett lämpligt utflyktsmål att visa alla tillresta, säger arrangörerna, som också är mycket glada över att ha fått räddningsledaren Lars-Göran Uddholm, att komma och berätta om dramatiken de där sommarveckorna 2014.

Arrangörsduon vill framhålla det goda samarbetet med Virsbo Konsthall, föreningen Naturfoto Västmanland och Surahammars kommun som gör festivalen möjlig.

Powered by Labrador CMS