Utvecklande duo. Karin Moberg och Sabina Alisic vill gärna använda VR-glasögon mer i undervisningen.

Nytänkande lärande på Parkskolan

På Parkskolan i Hallstahammar har två klasser i årskurs nio använt VR-glasögon i engelskundervisningen för att förbereda sig för uppsatsskrivningen som är en del av det nationella provet.

Publicerad

Matematikläraren Sabina Alisic har arbetat fram konceptet som engelskaläraren Karin Moberg sedan vävde in i sin undervisning.

– Jag fick idén när jag deltog i VäXR-projektet, som handlar om att effektivisera matematikinlärning. VäXR möjliggjordes genom Rise, som är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner och flera medverkande kommuner och regioner. Inom VäXR arbetade vi med att bygga upp ett 3D-laboratorium där eleverna får arbeta med bland annat geometriska former i en 3D-miljö. Vi kunde genom VäXR skaffa fem par VR-glasögon som vi nu har möjlighet att använda i undervisningen i olika ämnen, förklarar Sabina Alisic på Hallstahammars kommuns hemsida.

Via en hemsida som heter www.moddasormland.se finns ett antal upplevelser som man kan använda i skolundervisning. En av dessa är att besöka Anne Franks hus genom VR-glasögon.

Karins elever har läst utdrag ur Anne Franks dagbok samt sett filmen Pianisten. För att förbereda sig inför nationella provet kommer de att skriva en beskrivande text på engelska om andra världskriget. Elevernas uppsatser ska ha en eller flera huvudpersoner och målet är att läsaren ska kunna uppleva vad huvudpersonerna i historien känner.

Under två veckor har nu alla elever i de två klasserna fått besöka Anne Franks hus genom de virtuella glasögonen.

– Jag har varit i Anne Frankhuset och hade bilden klar för mig. För eleverna är det svårt att sätta sig in i och här blev VR-modellen en oerhörd hjälp för dem att förstå situationen Frank-familjen befann sig i. Eleverna fick uppleva hur liten yta det var och vilken påfrestning det måste ha utgjort för familjerna Frank och van Daan. Eleverna besöker inte bara huset, de får även lyssna och läsa material på plats, vilket gör att de övar både läs- och hörförståelse, säger Karin.

Nu är Karins och Sabinas förhoppning att kunna fortsätta arbeta med VR i undervisningen samt att arbetssättet ska kunna sprida sig till andra lärare och kanske även till Parkskolans arbetsmarknadsveckor, där VR skulle kunna användas för att testa på olika yrken.

Powered by Labrador CMS