Marthe framför det stora huset som förr i tiden var en skola för bygdens barn.

Ranstafamiljen visade upp sitt hem i tv

I SVT-programmet ”Vem bor här?” var den ombyggda skolan i Ransta ett av husen som väckte störst uppmärksamhet när programmet gjorde ett stopp i Västmanland med omnejd. Äkta makarna Marthe och Dennis Hilmarsen har totalrenoverat den anrika byggnaden med varsam hand och skapat sitt eget drömhem.

Publicerad

Dennis Hilmarsen och den 342 kvadratmeter stora villan som är lantligt belägen i Ransta syns i det senaste avsnittet av programmet ”Vem bor här?” På SVT Play.

– Jag skickade in ansökan 2019 och hörde ingenting förrän i maj 2023. Efter en urvalsprocess blev vi en av fem bostäder som kom med i programmet, berättar Dennis.

Utöver den stora villan i Ransta medverkar även en lägenhet i Sala, ett hus i Köping samt en lägenhet och ett hus i Eskilstuna. Programmet går ut på att fem personer som aldrig träffats innan ska besöka varandras hem och gissa vem som bor var.

Västerås Tidning träffade Dennis innan programmet skulle sändas och då var han förväntansfull inför premiären.

Ombygd skola. Det som nu är ett storslaget vardagsrum om 70 kvadratmeter var förr i tiden en gymnastiksal.

– Det blir väldigt spännande att se hur det blir på tv sen. Jag blev väldigt emotionell i slutscenen för jag känner en sån enorm respekt för den här platsen och vill vara med och sätta Ransta på kartan, det är ett helt fantastiskt litet samhälle.

Dennis, Marthe och deras tre barn flyttade in i slutet av 2015 efter att ha bott i Norge i några år.

– Vi letade hus i regionen och genom min mors granne i stugan fick vi höra att det här huset skulle bli ledigt, så vi åkte och kikade på det när vi var hemma på semester.

Ett av husets badrum.

Sedan dess har de med varsam hand renoverat och skapat en imponerande och inbjudande atmosfär med hög takhöjd, harmoniska kulörer och smarta lösningar. En gammal gymnastiksal har förvandlats till ett vardagsrum om hela 70 kvadratmeter.

– När vi målade om här stod Marthe högst upp i en byggställning och målade taket sex meter upp. Hon är grym!

Hur har det varit att inreda så stora utrymmen?

– När vi flyttade hit var det från 124 kvadratmeter, våra möbler såg ut som dockmöbler. Vi har varit en storkund hos auktionsbolag och mycket fokus har legat på att hitta rätt möbler till rätt plats och det har vi testat oss fram med, det har varit jättekul.

Inbjudande och rejält tv-rum.

Hur skulle ni beskriva er inredningsstil?

Högt i tak och genomtänkta materialval som hedrar husets historia.

– Jag har fått den frågan tidigare och det är jättesvårt att förklara, men vi går på känsla. Vi vill kunna leka och lattja lite grann och vördnadsfullt bevara det gamla medan vi samtidigt får in en ny, fräsch touch på det.

Har intresset för renovering och inredning alltid funnits med?

– Det har det definitivt. Första lägenheten vi flyttade in i tillsammans var en hyresrätt, så där kunde vi inte göra så mycket stora förändringar men gjorde det vi kunde med inredning. Sedan köpte vi vår första lägenhet tillsammans och då blåste vi ur hela lägenheten och byggde helt nytt. Vi totalrenoverade ännu en lägenhet innan vi flyttade till vårt första hus på Brandthovda i Västerås som vi också totalrenoverade.

Även under åren i Norge har paret renoverat ett parhus.

– Men det här är definitivt vårt största projekt.

Powered by Labrador CMS