Region Västmanland har gått upp i stabsläge. Detta på grund av bristen på vårdplatser.

Region Västmanland går upp i stabsläge: "Svår vårdplatssituation"

Den 25 juni klockan 10.00 gick Region Västmanland upp i stabsläge med anledning av svårigheter med att lösa behovet av vårdplatser.

Publicerad

Dels är färre i tjänst på grund av planerade ledigheter och neddragningar under sommaren, dels söker fler patienter akut – samtidigt som färdigbehandlade patienter inte kunnat skrivas ut i tillräcklig omfattning till kommunal vård och omsorg. 

– Syftet med stabsläget är att säkerställa att regionen kan erbjuda slutenvård till de invånare som behöver det, samtidigt som den katastrofmedicinska beredskapen kan upprätthållas. Samtliga kliniker och avdelningar samverkar nu i stabsläge, och kommunerna kommer också att kontaktas för att se hur vi kan hjälpas åt för att lösa situationen, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Akuta och livshotande tillstånd prioriteras 

Sjukvården gör alltid prioriteringar för att säkerställa att patienter med störst behov får vård först. Det betyder att patienter med akuta och livshotande tillstånd prioriteras. För övriga patienter kan väntetiderna bli längre än vanligt. 

– Risken finns att belastningen på vården kan öka på grund av den stundande Cityfestvalen och SM-veckan, två stora arrangemang med många besökare. Dessutom är det varmt, vilket framför allt påverkar äldre personer, säger Lars Almroth. 

Powered by Labrador CMS