Så löser ni vårdnaden av hunden vid skilsmässan
Även hundar påverkas av en separation eller en skilsmässa, speciellt om separationen är konfliktfylld finns det risk för att husdjur hamnar i kläm.
Idag finns över en miljon hundar i Sverige enligt Jordbruksverket. Hunden ses som en familjemedlem och när en relation tar slut måste det tas ett beslut om var hunden ska bo.
Det har blivit vanligare att man hamnar i konflikt om vem som ska ta hand om ett husdjur efter separation eller skilsmässa och det märks att många inte känner till vad som gäller.
– Trots att hunden är en del av familjen, så räknas den enligt svensk rätt som en ägodel och det innebär att den blir en del av bodelningen. Man kan alltså inte få en dom på ensam eller gemensam vårdnad som för barn, vilket många hundägare tycks tro. Därför är det extra viktigt att man pratar om detta i förebyggande syfte om man skaffar hund gemensamt. Både för att undvika framtida konflikter men också för att minska påfrestningen för hunden, säger Carola Erixon Gyllenmyr, senior jurist på Familjens Jurist, i ett pressmeddelande.
Hundar har jättestor betydelse för oss människor och när man verkligen älskar sin hund är det lätt att konflikter blossar upp.
– Men det är viktigt att alltid tänka på hundens bästa och att den som har bäst förutsättningar att ta hand om hunden också får göra det. Man kan komma överens om att dela på ansvaret men då behöver relationen mellan båda vara bra, annars finns det risk för att man utsätter hunden för inre stress, förklarar Anders Hallgren, psykolog och hundpsykolog.