Delade meningar. Den senaste näringslivsrankingen skapar debatt mellan Hans Strandlund från Moderaterna och Socialdemokraternas Jenny Hödefors.

Tappet i rankingen: ”En kalldusch”

Förra veckan presenterades Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Det stod klart att Hallstahammar halkar från plats 77 till 122 sedan förra årets ranking.

Publicerad

Hans Strandlund (M) beskriver tappet som en kalldusch.

– Det är en mycket tråkig läsning, Hallstahammar har varit i framkant tidigare men det är uppenbart att företagen har tröttnat på fina bilder i sociala medier samtidigt som man motverkar det privata näringslivet i beslut och exempelvis framhärdar med skyhöga sanktionsavgifter på företagare som försöker bidra till utveckling, säger han i en kommentar.

Jenny Hödefors (S) är ordförande för Social- och Arbetsmarknadsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon replikerar på Strandlunds kritiska kommentar till Västerås Tidning.

– Hallstahammars kommun har under en längre tid legat bland de 100 bästa kommunerna i Sverige enligt Svenskt Näringslivs företagsklimatsmätning. I år hamnade kommunen på plats 122, en nivå som fortfarande är väl över genomsnittet. Enkätdelen som undersökningen bygger på visar att Hallstahammars kommuns betyg på 3,64 ligger över riksgenomsnittet på 3,47. I kommunen finns idag 1214 företag. Endast 78 företag har svarat på undersökningen.

Hon fortsätter:

– En stor orsak till kommunens sänkta ranking är att företagen upplever att det finns ett kompetensgap när de ska rekrytera. Det beror till exempel på att färre unga idag väljer yrkesprogram på gymnasiet. Här är det viktigt att se till att våra ungdomar får en god utbildningsnivå och att fler ungdomar väljer yrkesprogram, då det i stor utsträckning kan leda till den kompetens som många företag inom exempelvis industrin efterfrågar.

Informationskampanj

Jenny Hödefors har höga förhoppningar om kommunens nya näringslivsstrategi som antogs i februari i år.

– Den ska bidra till att skapa ännu bättre förutsättningar att driva företag. Under hösten kommer vi arbeta vidare med den strategin, bland annat genom en intern informationskampanj som kommer belysa att alla i kommunen har ett ansvar i att skapa ett gott företagsklimat. Hallstahammars kommun deltar även i ett projekt från Region Västmanland som handlar om just ungdomars gymnasieval. Parallellt med detta arbetar vi dagligen med företagsklimatet, bland annat genom nära samverkan med såväl Vi i Hallsta som enskilda företagare, säger hon och fortsätter:

– Vi välkomnar också aktivt företagare att ta kontakt med kommunen om de har frågor eller synpunkter. Vi erbjuder bland annat mötestillfällen där vi bjuder in representanter från önskad förvaltning till öppna samtal om hur kommunen och företagen kan arbeta och samarbeta. Det är naturligtvis mycket tråkigt att vi tappat i rankingen i år men vi är fast övertygade om att vi kommer att stärka vårt samarbete med näringslivet ytterligare när vi nu implementerar den nya näringslivsstrategin.

Powered by Labrador CMS