Unikt museum visar tidigare hemlig information: ”Succesiv utveckling”

I 22 år har Arboga Robotmuseum visat upp Sveriges robothistorik, information som tidigare har varit topphemlig. Västerås Tidning har gjort ett nedslag på museet i Arboga och listar flera andra i länet som utgör bra utflyktsmål en regnig sommardag.

Publicerad Senast uppdaterad

Museet är unikt i Sverige och förmodligen i världen. Här beskrivs vår robothistoria från den tyska V1-bomben fram till beväpningen på JAS. Detta innefattar ett 25-tal olika robottyper från alla tre vapenslagen, står det skrivet på hemsidan.

– Vi har tre olika inriktningar varav den första är robotvapnet i Sverige. Det andra är att visa upp den industrihistoria vi har i Arboga, kopplat till före detta CVA (Centrala Verkstaden i Arboga) som idag är Saab. Den tredje delen är simulatorer, berättar Stefan Gabrielsson som är ordförande.

Flygsimulatorer

Arboga Robotmuseum drivs av den ideella föreningen Robothistoriska Föreningen i Arboga av medlemmar som har bakgrund i bland annat Försvarsmakten, Försvarets materielverk och försvarsindustrin. Det är även en del av Sveriges militärhistoriska arv, SMHA, ett nätverk bestående av 27 statligt understödda museer.

Idag har museet fyra flygsimulatorer och två stycken robotsimulatorer där man kan testa på hur det känns att avlossa en robot eller flyga en JAS 39 Gripen.

Det hela började med fem robotar som visades upp under 50-årsjubileet av Aerotech i Arboga 1995. Tanken om ett museum väcktes och cirka sex år senare hade eldsjälarna bakom Arboga Robotmuseum hittat en lämplig lokal om 350 kvadratmeter i det anrika Rapps-huset i Arboga.

– Idag har vi 40 stycken robotar och nästan 300 objekt, det har varit en succesiv utveckling, säger Rolf Jarl.

I början av sommaren tillkommer ännu en del till den imponerande samlingen.

– Det anländer en radaranläggning som ska monteras upp utanför museet. Vi har ett samarbete med Ullvigymnasiet, deras elever har byggt huset som radaranläggningen ska monteras i.

Arboga Robotmuseum erbjuder både bokade visningar och spontana besök, men det vanligaste är bokade besök med guidning.

Och några ytterligare museer ...

Miniature Kingdom – ett Sverige i miniatyr

Anläggningen är idag cirka 170 kvadratmeter stor och innehåller delar av Sverige från Bodens fästning ner till Kungsör. Tåg, lastbilar och bussar rullar genom ett miniatyr-Sverige. På färden passerar de igenom Norrland, Stockholm och Västerås.

”Miniature Kingdom har flera olika knapptrycksfunktioner på anläggningen som besökarna får aktivera. Vi bygger på anläggningen alla dagar som vi inte har öppet för publik så det finns alltid något nytt att se och upptäcka.”

I lokalen kan man även beskåda anläggningar från både filmen Tårtgeneralen och 2018 års julkalender ”Storm på lugna gatan”.

I Västerås finns Anundshög och gamla ångkraftverket med Kokpunkten, även domkyrkan och Skrapan.

Det är mycket trafik på spåren och det är totalt 25 tågset som rullar på anläggningen.

Adress: Kungsgatan 35, Kungsör

Bil- och teknikhistoriska samlingarna – unika gamla bilar i Köping

Några mil västerut ligger Köping och ett unikt museum. Bil- och teknikhistoria samlingarna är ett museum med gamla och unika bilar samt annan teknik. Här finns en fullständigt världsunik Mercedes Benz SSK från 1929. 42 bilar byggdes av denna modell varav hälften ska finnas kvar. En Panhard Levassor X18 från 1912 ansågs på den tiden vara Sveriges finaste bil och lånades ut till kung Gustav V. Nu finns det troligtvis enda exemplaret kvar - i Köping.

Ett besök lockar givetvis den som är intresserad av bilar men också teknisk historia. Båtmotorer av olika modeller finns på plats då Köping var stället där aquadrevet togs fram inom Volvo Penta. Ett drev som blivit en miljardsuccé och återfinns på miljontals båtar runt om i hela världen. Och så finns här en av världens första tvättmaskiner - utvecklad och tillverkad vid KMV-fabriken i Köping.

”Bilmuseet” i Köping har varje år en temautställning och årets tema är ”I backspegeln”.

Onsdag 1 Maj invigdes utställningen ” I Backspegeln” där man i samarbete med Tekniska museet, som producerat utställningen, visar fordonshistorisk utveckling från allra första början till 40-tal. Det är en unik samling fordon från cyklar, som man ofta utgick från i bilismens barndom, till dom första bilarna med självbärande karosseri och strömlinjeform.

Adress: Glasgatan 19, Köping

MC-museet Gyllene Hjulet – frossa i gamla hojar i Sura

Mc-museet Gyllene Hjulet är ett av Sveriges största moped och motorcykelmuseum. Museet med 120 motorcyklar och mopeder samt två bilar. Kopia på första svenska bilen (VABIS 1897) tillverkad av Surahammar Bruks AB samt en VABIS 1903 tillverkad av Surahammars Bruks AB:s dotterbolag Vagns Aktiebolaget i Södertälje (VABIS).

Mc-museet är beläget i ett kulturområde med Bruksparken och Brukskontoret i omgivningen.

Byggnaden som inrymmer museet byggdes 1949 som personalmäss för anställda vid Surahammars Bruk. Disponent Einar Améen och överingenjör Yngve Törneman såg till att det byggdes en mycket fin och påkostad byggnad. Sågen vid Surahammars Bruk fick i uppgift att ta fram ”kärnvirke” till att bygga av. Kyrkomålare Nils Aron Berge och konstnär Jerk Werkmäster fick uppgiften att utföra vägg och takmålningar.

Adress: Gustaf Eriksons väg 2, Surahammar

Tidö Slott – fokus på två hjul

Även Tidö slott har sitt mc-museum, MC Collection. Dessutom ett cykelmuseum i anslutning.

Under juni, juli och augusti har MC Collection och Cykelmuseet öppet tisdag-söndag klockan 10-17.

På onsdagar mellan klockan 16 och 20 arrangeras populära motorträffar under hela sommaren.

Västerås Flygmuseum

Ett unikt museum där de flesta flygplanen är i luftvärdigt skick. Många av dessa ägs av privatpersoner. I några av flygplanen finns möjlighet för besökare att sitta med på en flygtur

”Vi har 5 flygsimulatorer och en sjätte på gång. Dessutom ett 25-tal flygplan från olika tidsepoker varav de flesta är i flygande skick.”

Den unika hangaren där verksamheten bedrivs byggdes på 1930-talet för Flygvapnets räkning. Den otroliga träkonstruktionen gör den till ett museum i sig självt.

Öppet söndagar kl. 11 - 16.

Powered by Labrador CMS