
Veterinärbrist på Strömsholm – tvingas stänga akuten: "Det är sorgligt"
Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm behöver ta tuffa beslut då färre medarbetare inte kan inte ta emot samma mängd patienter som vid en högre bemanning. Enligt ett pressmeddelande tvingas djursjukhuset därför stänga akuten under nätter och helger.
Pandemin har inneburit hög personalfrånvaro och det stora antalet schemabyten varit tärande på alla. Utöver detta har medarbetare valt att söka sig vidare av olika skäl, och branschens utbredda veterinärbrist innebär att Strömsholms nyrekrytering inte levt upp till förväntningarna. Den underdimensionerade personalstyrkan har blivit mer och mer kännbar.
Därmed behöver verksamheten ses över för att säkerställa att arbetsbelastningen tillfälligt anpassas efter bemanningssituationen. Anpassningen består i att nattintaget stängs mellan 1 maj till 29 augusti från klockan 20.00-07.30 alla dagar i veckan. Under veckorna 27-33 stänger Akuten på helgerna.
Mia Runnérus, djursjukhuschef, vet att de besvikna reaktionerna bland djurägarna kommer bli omfattande.
– Aldrig trodde jag att dagen skulle komma då vi tvingas säga nej till djuren, men det här är nu vår verklighet. Det senaste året har Strömsholm sett en minskning på cirka 25 procent i sin veterinärgrupp och det går inte längre att kräva ytterligare av medarbetare som redan är på bristningsgränsen.
– Vi vill förstås i högsta möjliga mån upprätthålla djurskyddet, men det är inte möjligt att fortsätta ta emot alla, alltid. Ingen vårdgivare borde driva sin verksamhet med för lite personal, då äventyras patientsäkerheten.
Strömsholms medarbetare har, enligt Mia Runnérus informerats om förändringarna.
– Det är sorgligt när vi inte längre kan finnas där för djuren i samma utsträckning. Jag och mina fantastiska medarbetare som jobbat hårt så länge önskar inget hellre än att allt skulle kunna fortsätta som vanligt, men vi måste vara rädda om de anställda. Utan dem är vi ju ingenting!
Åtgärderna under våren och sommaren och ett fortsatt kontinuerligt rekryteringsarbete ska förhoppningsvis ta oss tillbaka där vi var innan.
– Det hoppet håller vi fast vid, säger Mia Runnérus.